Реєстрація /

Закон про містобудівну діяльність пропонують змінити суттєво

Планується врегулювати і узгодити схеми забудови.

У проекті змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», які внесені на розгляд Верховної Ради, пропозиції щодо змін торкнулися практично кожної статті існуючого закону. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Станіслав Клімов, директор юридичної компанії Kodex.

«Це пояснюється передусім метою цього проекту – врегулювати питання розробки та узгодженості схем забудови, чого тривалий час не було і це створювало передумови для «загравання» забудовників і дозвільних органів. Зрештою, існуюча правова невизначеність дає змогу органам місцевого самоврядування розробляти та затверджувати детальні плани всупереч генеральним планам населених пунктів, що в подальшому призводить до правових суперечок при будівництві об’єктів. Проектом змін передбачено прийняття органом місцевого самоврядування місцевих правил регулювання забудови у відповідності до законодавства, генерального плану або плану об’єднаної територіальної громади. В разі виявлення у генеральному плані території, що має кілька функцій, місцева влада не має права обирати ту, яка є для неї зручною, всі ці функції мають бути перенесені і в місцевий план», – пояснив юрист.

Та разом з тим, Станіслав Клімов звернув увагу, що законопроект не містить інструментів, які б дозволили забезпечити дотримання цього принципу. «Залишається відкритим питання, яким чином, у який строк та за чиєю ініціативою має бути усунена невідповідність місцевого плану генеральному. За відсутності чітко прописаного механізму, норма стає декларативною, а отже неефективною», – зазначає юрист.

Раніше повідомлялося про прийняття Закону, який збільшує відповідальність забудовників.