Реєстрація /

Президент підписав Закон, що допоможе краще боротися із незаконним будівництвом

Впровадять зміни.

Президент України підписав Закон 4733-1, який значно посилює протидію держави проти незаконного будівництва та підвищує відповідальність забудовників за порушення.

Про це повідомляє прес-служба ДАБІ.

Відповідно до нового Закону порядок оформлення дозвільних документів визначатиметься не за категорією складності об’єкта будівництва, а за класом наслідків (незначний, середній, значний). Будівництво об’єктів середнього і значного класу наслідків здійснюватиметься виключно за дозвільною системою. Таким чином великі житлові комплекси, багатоповерхові будинки, соціальні об’єкти, торговельно-розважальні комплекси, офісні будівлі будуть зводитись виключно за наявності повного пакету дозвільної документації. 

«Такі кроки значно посилять ефективність боротьби держави проти незаконних забудов вже на етапі оформлення дозвільних документів. Адже недобросовісні забудовники більше не зможуть занижувати категорію складності аби зводити такі об’єкти, свідомо декларуючи недостовірну інформацію – про право на земельну ділянку, містобудівні умови та обмеження, чи уникнути проходження будівельної експертизи», – повідомив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев. 

Раніше пповідомлялося, що керівництво Держгеокадастру незаконно «роздавало» землю на Київщині.