Реєстрація /

Роботи зі спорудження нового укриття на ЧАЕС вийшли на фінішну пряму

До кінця 2017 року всі роботи мають бути завершені.

Будівельники, що зводять огороджувальний контур нового укриття на ЧАЕС, приступили до завершальної стадії створення нових стін всередині зруйнованого четвертого енергоблоку. Так, на західній стороні машинного залу вже зведено п'ять з семи ярусів однієї зі стін протяжністю 25 метрів. До заливки готують і четвертий ярус другої стіни західного торця, яка разом з першою утворить єдину конструкцію заввишки 37 метрів і довжиною 50 метрів, до якої примикатиме нове укриття.

Повним ходом йде робота і на східній стороні машинного залу. Там змонтована фундаментна плита, а також заармована та підготовлена до заливки перша з двох п'ятиярусних стін. Також на станції завершується демонтаж останніх аварійних конструкцій і знімається пожежне навантаження – фахівці видаляють всі горючі елементи, які залишилися.

«Роботу проведено колосальну. Але найважливіше – це те, що ми не відстаємо від графіка, а він дуже жорсткий. Місцями й взагалі випереджаємо терміни», – зазначив керівник проекту зі спорудження огороджувального контуру Анатолій Дмитришин.

Загалом наразі будівельники «Укрбуду», які виконують ці роботи, залили 7 тисяч кубометрів бетону з 10,5 тисяч, потрібних на завершення огороджувального контуру. Також змонтовано понад тисячу тонн металевих конструкцій з необхідних півтори тисячі. Після цього фахівцям належить насунути на зруйнований 4-й енергоблок, так звану Арку, яка захистить від радіаційного випромінювання на цілих сто років. Остаточно завершити роботи і убезпечити Чорнобильську АЕС планують до кінця 2017 року.