Реєстрація /

Ринок нерухомості України назвали непрозорим

Інвесторам поки недуже цікаво виходить на український ринок.

Згідно з даними JLL, дві третини ринків нерухомості по всьому світу продемонстрували підвищення рівня прозорості за останні два роки.

При цьому Україна віднесли до регіону, де є непрозорий ринок нерухомості.

Чотири верхні позиції списку ринків з високою прозорістю займають країни: Великобританія, Австралія, Канада і США, причому Австралія та Канада піднялися за два роки з 3-го і 6-го місць відповідно, а США опустилися з 2-й на 4-й рядок. Далі розташувалися переважно основні країни Європи: Франція (5), Нідерланди (7), Ірландія (8), вперше увійшла в топ-10 Німеччина (9), Фінляндія (10), а також Нова Зеландія (6).

Ще 20 країн відносяться до прозорих ринків. 14 з цих 20 країн представляють Європу, серед них виділяється Польща (13), яка в даний час близька до потрапляння в групу з «високою прозорістю». За лідерство серед азіатських ринків як і раніше борються Сінгапур (11) і Гонконг (15), а хорошу динаміку за минулий період продемонстрували Тайвань (23), вперше увійшла до списку прозорих ринків, і Японія (19), що піднялася на сім рядків.

Найбільш швидкий прогрес у підвищенні рівня прозорості спостерігався на 37 ринках, що становлять список країн з середньою прозорістю. Проте, там як і раніше спостерігається помітна невідповідність між наявністю правил і контролем над їх дотриманням; зокрема, це стосується планування землекористування, договорів і будівельних норм. Мексика і основні міста Китаю близькі до переходу з категорії середньої прозорості в прозорі. Позиції Індії в рейтингу також покращилися на тлі регуляторних реформ, а Словенія, Сербія і Болгарія вперше потрапили в список країн з середньою прозорістю.

Позиції в списку ринків з середньою прозорістю зберегли основні міста Росії – Москва (42) і Санкт-Петербург (54).

У групах регіонів з низькою прозорістю і непрозорих спостерігається деякий прогрес, проте більшості таких регіонів він дається важко. Зокрема, в список ринків з низькою прозорістю входять Україна (75), регіональні міста-мільйонники Росії (78) та Казахстан (87). Слід зазначити, що Україна зміцнила свої позиції в рейтингу в тому числі завдяки підвищенню відкритості компаній ринку нерухомості, зокрема, публікації деякими гравцями звітності, і зростання публічності державного сектора в результаті проведених реформ.

«Наш індекс демонструє продуктивність зусиль як гравців ринку нерухомості, так і державних органів на шляху до прозорості. Однак ще спостерігається значне число прикладів непрозорих, корумпованих механізмів, незадовільного корпоративного управління і неможливості застосовувати нормативні акти, що призводить до негативних наслідків для суспільства, ділової активності та інвестицій. Інвестори і орендарі продовжать робити вибір не на користь тих країн, які не в змозі усунути ці недоліки, і вибирати більш прозорі ринки», – каже Жак Гордон, керівник глобального відділу досліджень і стратегії компанії LaSalle Investment Management.

Раніше повідомлялося, що інвестори активізувалися на ринку комерційної нерухомості Європи.