Реєстрація /

Біля Лаври можуть з’явитися багатоповерхівки

Нове будівництво може стати скандальним.

На вулиці Лаврській, 6 у буферній зоні Києво-Печерської лаври може з’явитися 6-ти або 9-поверховий готельно-офісний центр з підземним паркінгом, а на вулиці Лейпцизькій, 13 – житловий комплекс.  

Наразі дочірнє підприємство «Оазис», яке формально виступає автором та замовником проекту на Лаврській, 6, просить Київраду продовжити договір оренди землі.

Ділянку за вказаною адресою Київрада передала компанії у 2005 році. Тоді компанія отримала землю в оренду на 5 років. Але у 2010 році Київрада змінила умови договору і продовжила оренду до 15 років.

Прокуратура Києва процедуру землевідведення оскаржувала у суді. Її назвали незаконною, оскільки землю виділили без розробки та погодження проекту відведення ділянки. Але Київський апеляційний госпсуд позов прокуратури відхилив.

У грудні минулого року депутати створили спеціальну робочу групу, щоб визначити, чи є для цього підстави. Однак станом на березень робоча група свого вердикту не винесла.

Ще однією гарячою точкою біля пам’ятки архітектури ЮНЕСКО є ділянка по вулиці Лейпцизькій, 13. На ній «Київміськбуд» має намір звести житловий комплекс. Згідно з сайтом забудовника, він матиме каскадну будову – від 7 до 17 поверхів, з вікнами від стелі до підлоги та видом на Дніпро та Києво-Печерську лавру.

Наголошується, що усі необхідні дозволи на будівництво компанія отримала. Здати комплекс планують вже влітку 2017 року.

Раніше повідомлялося, що активізувалося скандальне будівництво.