Реєстрація /

Забудовники готові передавати квартири для пільговиків

В обмін на відміну пайових внесків.

На пропозицію депутатів Київради щодо передачі 1-1,25% житлових приміщень у новобудовах пільговим категоріям громадян почали реагувати забудовники. Так, Державна корпорація «Укрбуд» заявила про підтримку цієї ініціативи, але з певними умовами.

«Запропонована Київрадою ініціатива – це реальні квадратні метри, реальне житло, яке отримають члени багатодітних сімей, воїни АТО, чорнобильці та інші пільговики. Тільки по Києву це близько 200 квартир на рік. «Укрбуд» підтримає цю ініціативу і, впевнений, що до нас приєднаються інші будівельні компанії», – зазначив президент компанії-забудовника Максим Микитась.

Але Київрада, яка виступає посередником між будівельниками і пільговиками, повинна чітко прописати цільове призначення квартир після їх передачі в комунальну власність. А реєстр черговиків на отримання житла має стати відкритим і електронним, щоб громадськість міста могла проконтролювати, кому дістануться безкоштовні квадратні метри.

У той же час глава «Укрбуду» наголосив, що впроваджувати ініціативу варто тільки за умови скасування пайової участі будівельників, оскільки цей внесок є непрозорим і створює корупційні можливості для чиновників.

Президент будівельної корпорації додав, що у спрямованих до бюджету пайових внесків навіть нема чіткого цільового призначення. Тільки розпливчасте формулювання «на розвиток інфраструктури». А кошти, витрачені саме на цей напрямок будівельниками, всупереч закону «Про регулювання містобудівної діяльності», в суму пайової участі не зараховуються.

«У компаній «Укрбуд» зараз на оформленні «висить» мереж на 70 мільйонів гривень. І тягнеться це вже півроку. Всі ми прекрасно розуміємо, чому. А це, між іншим, і є та сама інфраструктура міста, на яку повинні виділятися крихти пайових внесків, що залишаються в бюджеті», – пояснив глава корпорації.

Нагадаємо, що і деякі депутати вважають систему оплати пайових внесків не зовсім правильною.