Реєстрація /

Вандали з країни-окупанта знесли будинок Шевченка в Оренбурзі

Це відбулося, незважаючи на те, що ця будівля мала статус історичної пам'ятки.

В російському місті Оренбург знищили будинок, де перебував під час заслання Тарас Шевченко. Про це на засіданні Кабміну повідомив віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко.

«У місті Оренбург, РФ знищено будинок, де перебував Тарас Шевченко під час заслання, яке йому влаштував тодішній російський цар. Теперішній російський «цар», президент Путін, напевне, хоче знищити і пам'ять про Шевченка», – заявив Кириленко.

Попри те, що будинок був пам'яткою архітектури національного значення і мав відповідний охоронний номер, його повністю зруйнували і зараз на його місці парковка для банку.

Міністерство культури України має намір звернутися до ЮНЕСКО та інших міжнародних пам'яткоохоронних організацій, щоб вони відреагували на ці дії РФ, а МЗС надішле російському зовнішньополітичному відомству відповідну ноту.

Однак в Росії вже відреагували на цей скандал, повідомивши що Тарас Шевченко начебто ніколи не жив у визнаному об'єктом культурної спадщини будинку в Оренбурзі, а статус охоронюваної державою пам’ятки йому, мовляв, було присвоєно випадково. Та, попри це, за фактом знесення будинку (яке відбулося ще в червні минулого року) було відкрито кримінальну справу.

Раніше повідомлялося, що в країни-агресора нема коштів на будівництво моста в окупований Крим.