Реєстрація /

Довгобуди можуть добудовувати забудовники, які будують нові будинки по сусідству

Забудовників можна мотивувати добудовувати те, що почали будувати.

На сьогоднішній день у Києві поширена практика, коли по сусідству з недобудовою починають зводити нову будівлю, при цьому довгобуд продовжує псувати вигляд столиці. Тому було б логічно добудувати спочатку те, що вже розпочато, а потім давати дозвіл на будівництво нового. Забудовникам варто надавати земельні ділянки, які знаходяться поруч з проблемними об'єктами на особливих умовах і в обмін на зобов'язання добудувати об'єкт по сусідству. Тоді виграє і місто і девелопер. Таку думку озвучила Ганна Іскіердо, директор проектної компанії «АІММ-ГРУП».

«У Києві є випадки, коли забудовник отримав ділянку і ввів в експлуатацію об'єкт поруч, який простоював багато років. Але поки це поодинокі випадки. Якби на рівні влади розробили відповідну програму, мотивуючу девелоперів займатися не тільки будівництвом з нуля, але і завершенням робіт на покинутих будівництвах, вирішити проблему довгобудів можна було б швидше», – каже архітектор.

За її словами є проблеми з власністю і правами на довгобуд, тому потрібно вдосконалити законодавчу базу, а також розробити систему заохочення забудовників готових співпрацювати з містом. Як варіант, це може бути звільнення від пайової участі і надання землі на пільгових умовах або навіть безкоштовно залежно від обсягу робіт, які належить виконати на проблемному об'єкті по сусідству.

Раніше повідомлялось, що проблемні довгобуди передають в комунальну власність.