Реєстрація /

Незаконні будівництва зникнуть, коли хоч один забудовник понесе серйозне покарання

Спрощення узгодження документів «активізувало» недобросовісних забудовників.

Нинішня активність влади в питанні боротьби зі скандальними будівництвами в столиці принесе позитивний результат, коли забудовника, який усвідомлено порушив закон і створив потенційний довгобуд, змусять за свій рахунок знести незаконний об'єкт і виплатити інвесторам компенсацію. Таку думку озвучила Ганна Іскіердо, директор проектної компанії «АІММ-ГРУП».

«Компаній, які знаючи ризики, все одно йдуть на порушення закону сьогодні, на щастя, одиниці. При цьому такі будівельники кидають тінь на ринок первинного житла в цілому, створюючи кризу довіри покупців. Раніше розвиток ситуації з проблемними новобудовами могло піти по двох різних напрямах: перший – це компанія «домовляється» з владою і все-таки добудовує об'єкт, що добре для інвесторів, але погано для обуреної громадськості. Другий – це просто закинути будівництво, що погано і для інвесторів і для міста в цілому, оскільки з'являються ошукані покупці і псується зовнішній вигляд міста черговим довгобудом. Тому зараз потрібна чітка позиція в тому, що якщо об'єкт незаконний, його потрібно зносити за гроші забудовника і компенсувати витрати інвесторів. Як тільки з'явиться прецедент, кількість незаконних об'єктів істотно зменшиться», – вважає архітектор.

За її словами, причиною зростання кількості об'єктів, до законності яких є питання, пов'язана зі спрощенням процедуру узгодження дозвільної документації і декларативним початком будівництва. Оскільки не всі відповідально підходять до своєї роботи і будують за правилами.

«Декларативний спосіб початку будівництва – великий крок вперед, але в той же час потрібно виховувати відповідальність учасників ринку. Єдиний спосіб – це беззаперечні покарання за порушення, щоб інші компанії не наважувалися ігнорувати закон», – говорить Іскіердо.

Раніше повідомлялось, що в столиці виявили 45 великих незаконих забудов.