Реєстрація /

Будівництво торгового центру на Поштовій площі зупинили

На місці будівництва виявили артефакти.

Мер Києва Віталій Кличко після відвідування Поштової площі, на якій археологи на великій глибині знайшли частину вулиці середньовічного Києва, повідомив, що дав вказівку зупинити всі будівельні роботи, які можуть пошкодити виявлені артефакти. Про це повідомили в прес-службі Київської міськдержадміністрації.

За словами Віталія Кличка, унікальну знахідку археологів потрібно зберегти.

На глибині близько 7 з половиною метрів були виявлені фрагменти будівель: кілька вінців зрубу і частокіл, між якими проходила колись вулиця. Археологи підтвердили вік знахідок: знайдені в культурному шарі артефакти відносяться приблизно до 11-13 століття, тобто до часів Київської Русі. Серед останніх знахідок: хрестик і дерев'яний жіночий гребінь, зроблений з мореного дуба.

Залишки будівель знаходяться у відносно непоганому стані – вони збереглися під товстим шаром грунту. Над цим місцем в 17-18 століттях знаходилася міська пристань. Не виключено, що поруч під шаром землі знаходяться залишки інших будинків.

«Така знахідка для нас, – сенсація, яка може змінити всі наші уявлення про Київ того часу. Раніше вважалося, що місто закінчувався в районі вулиці Боричів узвіз, і ми не очікували знайти тут зруби часів Київської Русі. Тут ми бачимо цілий господарський комплекс – паркани і зруб. Очевидно, на цьому місці знаходилася садиба», – говорить Сергій Тараненко, науковий співробітник Центру археології Києва.

Раніше повідомлялось, що на місці будівництва торгівельного центру знашли вулицю стародавнього Києва.