Реєстрація /

Щоб досягти максимальної енергоефективності будівлі, потрібно врахувати всі нюанси

Після комплексного утеплення будинку буває так, що тепло, яке в нього надходить обігріває повітря на вулиці.

Щоб досягти помітних результатів з точки зору енергоефективності будівлі і в підсумку отримати не лише комфортніші умови проживання, а й економію в оплаті за тепло, утеплити стіни будинку – замало. Про це ІАП «Столична нерухомість» розповів Гжегож Гайда, керівник проекту IFC «Енергоефективність в житловому секторі», навівши один приклад з життя.

«В Україні був один доволі вдалий проект, коли мешканці однієї багатоповерхівки комплексно утеплили всі стіни будинку – на утеплення двох стін вони потратили свої кошти, а ще дві утеплили, оформивши кредит на своє ОСББ. Звісно показники тепловтрат після цього суттєво знизилися, але помітної економії коштів вони не досягли. Оскільки, щоб, справді, заощаджувати на теплі разом з утепленням стін їм потрібно було встановити тепловий лічильник на будинок, а також регулятор, який регулював би поставку енергії в будинок. Якби це було зроблено, то вони отримували б саме таку кількість тепла, яке необхідне для обігріву їх квартир і їм взимку не довелося б відкривати вікна, щоб зайве тепло «викинути» на вулицю», – зазначив експерт.

Раніше повідомлялося, що комплексно спільно утепляти свої будинки українцям заважає відсутність необхідних механізмів колективного прийняття рішень.