Реєстрація /

Частина стіни «Софії Київської» обвалилась (фото)

Постраждалих немає.

На території Національного заповідника «Софія Київська» на вул. Володимирській, 24 обвалилась частина 5-метрової цегляної огорожі 1960-тих років.

Про це повідомляє сайт заповідника.

Обвал стався на ділянці між Митрополичим садом і прибудинковою територією на вул. Стрілецькій, 7/6.

«Огорожа впала на ділянку газону в бік території заповідника, постраждалих немає, пошкоджень пам'яток Національного заповідника немає», – йдеться в повідомленні.  

У заповіднику відзначили, що «зазначена ділянка огорожі була змурована в середині ХХ ст. (1960-ті роки) з різносортної, в т.ч. пустотілої цегли без перев'язки між окремими її частинами з застосуванням слабкого мурувального розчину». 

Колишній директор заповідника Неля Куковальська пов’язує обвал стіни з прокладанням тепломереж у 2013 році.

«Впали мури Святої Софії. Це саме те місце, де в попередньому році під самі фундаменти було закладено водонесучі комунікації ( тепломережі). Яка науково-методична рада могла таке затвердити! Чи може це все робилось самовільно і без документації?», – написала Куковальська у Facebook.

У свою чергу активіст і депутат Київради Ігор Луценко пов’язує обвал стіни зі зсувами ґрунту, які спричинила «злочинна забудова» поблизу заповідника.

«Причин декілька. Перша і найбільш очевидна – забудови з глибокими фундаментами навколо, котрі порушують циркуляцію підземних вод, внаслідок чого вода накопичується так само, як у водосховищах над греблями. Ґрунти втрачають стійкість», – пояснив Луценко.

Раніше повідомлялось, що зсуви в столиці спровокувала хаотична забудова.