Реєстрація /

Національного парку в «Межигір’ї» не буде

Але парк меншого масштабу там облаштувати цілком реально.

«Національні парки – це великі природні території, величезні лісові й інші масиви, в яких, у тому числі, є частина, відведена під рекреацію. «Межигір’я» не підходить по параметрах того, чим є національний природний парк», – розповів Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру, коментуючи ініціативу деяких активістів зробити «Межигір’я» національним парком.

Зокрема, таку ідею висловив юрист і учасник «Автомайдану» Дмитро Карп. «Статус національного парку збереже існуючу в «Межигір’ї» флору і фауну від руйнування. Крім того, парк стане надбанням пересічних українців. Мова йде саме про національний парк, аби він був під природоохоронним законодавством. Чому? Пояснюю. Тому що граф Потоцький зі своє Софією нервово курять в стороні на тлі того, що зроблено в Межигір’ї», – зазначив він.

Втім, за словами Олексія Василюка, якщо національного парку з «Межигір’я» з об’єктивних причин не вийде, то дендропарк або парк-пам’ятка – цілком. Проте спершу потрібно завершити всі юридичні процедури та повернути усі землі у власність України. Адже ті 135 гектарів, які недавно повернули у державну власність – лише частина «резиденції». Попереду ще судові тяганини стосовно Сухолуччя, лісомисливського господарства,  та всієї нерухомості на території «Межигір’я».