Реєстрація /

Як отримати кадастровий номер та продати землю з держактом старого зразка

Органи юстиції надали інструкцію для власників землі, яка оформлена до запровадження обов’язкових кадастрових номерів

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції роз’яснило, як продати землю з держактом старого зразка (до 2001 року). Власникам державних актів права власності на землю старого зразка необхідно отримати кадастровий номер та зареєструвати право власності на землю.

З 1992 по 2001 роки в Україні видавався державний акт на земельну ділянку червоного кольору, який не містив кадастрового номеру земельної ділянки. Також «старі» державні акти могли містити дані щодо декількох земельних ділянок з різними цільовими призначеннями.

Такі держакти на землю є дійсними і за їх наявності можна підтвердити своє право власності на землю. Проте без наявності кадастрового номеру земельну ділянку не можливо продати, подарувати, здати в оренду чи оформити у спадщину.

Як отримати кадастровий номер для держакту старого зразка

Кадастровий номер – це індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування. При зміні власника чи зміні цільового призначення – кадастровий номер земельної ділянки залишається незмінним. Він може змінитися тільки при розділі земельної ділянки (у такому випадку присвоюється два нових кадастрових номера) або при об’єднанні ділянок. 

Щоб отримати кадастровий номер власнику землі потрібно:

  • укласти договор із землевпорядною організацією для виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
  • зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі з присвоєнням їй кадастрового номеру;
  • отримати Витяг про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.

Після отримання кадастрового номера та внесення відомостей до Державномго земельного кадастру необхідно зареєструвати право власності на землю у Державному реєстрі прав.

Стаття по темі: Як оподатковується продаж нерухомості – пояснення Податкової служби

Для цього необхідно звернутися до Центру надання адміністративних послуг, державного реєстратора чи нотаріуса в межах області за місцезнаходженням земельної ділянки. Державна реєстрація проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви в Державному реєстрі прав.

Які необхідні документи для реєстрації права власності на землю:

  • паспорт заявника;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер);
  • державний акт (який є підставою виникнення права на ділянку);
  • витяг з Державного земельного кадастру;
  • документ, що підтверджує сплату адміністративного збору.

Документи можна подати самостійно або через представника. Якщо документи подає представник власника, йому потрібно також надати нотаріально посвідчену довіреність.

Источник

Теґи