Реєстрація /

Відомий столичний девелопер будує на Виноградарі школу майбутнього

Понад мільйон квадратних метрів або 20 тисяч квартир – саме стільки нового житла з’являється у Києві щороку. Столиця ледь витримує темпи будівельного «буму»: мешканці нових мікрорайонів нарікають на аномальну щільність населення, затори й ущерть заповнені дитячі заклади. Та, якщо боротьба з автомобільним колапсом вимагає значних інвестицій на рівні міста, то перетворити спальний район на затишне містечко з розвиненою дитячою соцінфраструктурою  – цілком можливо, доводить забудовник «Stolitsa Group».

Києву не вистачає шкіл і дитсадочків

Українська столиця – лідер у Європі за кількістю висоток: за даними ресурсу Skyscraperpage.com, хмарочосів у Києві – вдвічі більше, ніж у Москві, і майже стільки ж, як у Шанхаї. У 2007 році у Києві в експлуатацію прийняли 1,4 млн квадратів, у 2011 – 1,5 млн, у 2015 – 1,3 млн, а у 2019 – 1,1 млн, і це більше, ніж у решти регіонів України, окрім Київської та Львівської областей. 

Натомість мережа освітніх установ столиці зростає не так швидко: наразі це 700 закладів дошкільної освіти різних типів (у тому числі 570 комунальних), де виховують 113 тисяч дітей, та 540 закладів загальної середньої освіти різних типів і форм власності, в яких навчають 314,4 тисячі учнів.

За офіційною статистикою Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, комунальні дитсадки укомплектовані дітьми понад норму – 120 вихованців на 100 місць, тоді як наповненість шкіл перебуває в межах норми – в середньому на один клас припадає 28 учнів при нормі 30. Хоча цей показник дуже залежить від району й престижності самого навчального закладу: в окремих класах кількість учнів доходить і до понад 40.

Аналітики підрахували: для перекриття наявного дефіциту навчальних місць у столичних навчальних закладах, у місті мають одночасно збудувати щонайменше 57 шкіл і 70 дитячих садків.

Та попри те, що житлові висотки з’являються на мапі Києва рясніше, ніж гриби після дощу, садочки й школи для дітей мешканців нових кварталів здебільшого залишаються лише на рівні креслень у проєктній документації. Чому? Експерти з будівництва пояснюють: для більшості девелоперів будувати об’єкти соціальної інфраструктури – задорого

Так, для дошкільного навчального закладу, розрахованого на 90 дітей, необхідно збудувати 1,3 тисячі квадратних метрів при середній вартості «під ключ» у 600 доларів за квадрат – йдеться про сучасний дитсадок із меблюванням, обладнанням і благоустроєм. Якщо перерахувати на гривні, то вийде близько 200 тисяч гривень на одну дитину.

Курс на приватні навчальні заклади

Альтернатива переповненим класам є – це приватні школи. Курс на збільшення кількості приватних закладів анонсувала й столична влада. Відповідно до Стратегії розвитку м. Києва до 2025 року, частка таких шкіл у загальній кількості має зрости з 10 до 15%, а дитсадків – з 8 до 25%.

Новий проєкт генплану Києва передбачає появу протягом найближчих 20 років 45 тисяч нових місць у дитячих садочках та 67 тисяч – у школах. Однак кінцеві цифри корелюватимуть із девелоперською активністю і можуть залежати від міграції родин з дітьми й щільності забудови окремих місцин.

Згідно з дослідженням порталу ЛУН, наразі найдовші черги до дитсадків фіксують у районах-«спальниках», де ведеться активна житлова забудова, а ціни на житло – помірні: Теремки, Осокорки, Позняки, Академмістечко, Мінський масив тощо. А от досвід Дарниці демонструє, що попри інтенсивне будівництво, ажіотажу з місцями в комунальних навчальних закладах може й не бути: наприклад, у якірному ЖК «Комфорт Таун» мешканці радше готові платити за приватні дитсадки й школи.

На Виноградарі з’явиться школа нового зразку

Приватні навчальні заклади нового типу з’являться й на Виноградарі, де «Stolitsa Group» реалізує один із найамбітніших будівельних проєктів столиці – забудову території площею 80 гектарів під декілька житлових комплексів з різними назвами. Йдеться, зокрема, про вже добудований «Варшавський мікрорайон», ЖК «Варшавський плюс», перша черга якого буде готова вже цього року, та ЖК «Варшавський-2», який планують ввести в експлуатацію у ІІІ кварталі 2022 року.

Попит на житло у цій місцевості – значний, адже в пішій доступності від новобудови передбачається спорудження станцій «Мостицька» та «Проспект Правди». Поруч – Виноградарський ліс і великий торговельно-розважальний центр «Ретровіль»

Зручна логістика (до центру столиці можна буде доїхати підземкою за пів години) й розвинена інфраструктура вкупі з високою якістю житла й комфортними цінами спонукають киян розбирати оселі, як гарячі пиріжки: 400 квартир в одному з нових будинків тут зарезервували за 2 дні, а біля офісу продажу коптер зафіксував чергу з потенційних інвесторів. Серед покупців житла – чимало родин з дітьми.

Спільношкола

Під потреби школярів і малечі у мікрорайоні будується багатофункціональний освітній комплекс для дітей від 3 до 16 років, чотири в одному: дитячий садочок, школа, студійний та культурний простір. Власником комплексу виступає Громадська безприбуткова організація «Новий формат освіти», яка реалізує прогресивні самоокупні проєкти в сфері освіти.

Спільношкола

У вересні цього року в сьомий рік своєї роботи «Спільношкола» перебазується у нове приміщення й стане місцем зростання для 500 дітей.

Спільношкола

Автором ескізного проєкту став архітектор Юрій Кондратюк, а реалізує його група дизайнерів та архітекторів на чолі з Наталею Голуб. Новий простір спроєктовано таким чином, аби підтримувати інноваційні методи навчання, заохочувати учнів до креативності, співпраці й розвитку. Ключова ідея полягає у створенні можливостей для втілення освітніх та соціальних інновацій. У створенні концепції проєкту творча група надихалась школами відкритого планування Данії, Фінляндії, Нідерландів та Ізраїля.

Спільношкола

Екстер’єр і ландшафтний дизайн школи будуть максимально екологічними й наближеними до природного середовища. Однією з важливих умов здорового розвитку є спілкування дитини з природою, а також виховання поваги до навколишнього середовища. Концепцію озеленення й благоустрою розробив молодий архітектор Дмитро Казаков з Бюро «Вишукане садівництво».

Ще одна особливість центру – його багатофункціональність. Окрім садочку, школи, за потреби заклад також може стати публічним простором, де відбуваються культурні події чи соціальні заходи з дітьми, батьками або навіть цілими сім’ями.

Спільношкола

Як зазначає фундаторка «Спільношколи» Анастасія Киреєва, перший проєкт будівлі був розрахований на дві тисячі квадратних метрів. Після візуалізації ідей засновниця розпочала перемовини з девелоперами. 

«Після багатьох невдалих спроб наша пропозиція зацікавила одного з них. Так ми почали створення школи в межах ЖК «Варшавський мікрорайон» на Виноградарі та втілюємо його завдяки щільній співпраці з архітектурним бюро, будівельниками та забудовником», –  згадує пані Анастасія.

Спільношкола

Скептики можуть слушно зауважити: заклад – недержавний, а отже, за перебування там дітей батькам потрібно бути викласти певну суму, що може бути по кишені не кожній київській родині. Однак, у будь-якому випадку, поява «Спільношколи» дозволить дещо розвантажити переповнені комунальні заклади й убезпечити дошкільнят від сумнівних «мікросадочків» та «центрів розвитку», які часто-густо розміщують у звичайних квартирах без будь-яких дозволів і забезпечення елементарних санітарних умов.

Про забудовника

Забудовником «Спільношколи», як і власне ЖК «Варшавський», виступає компанія SG («Stolitsa Group») – один із провідних девелоперів на вітчизняному ринку сучасної нерухомості, член європейської бізнес-асоціації ЕВА, який вже понад 17 років працює на ринку України. Засновником компанії є литовська BT Invest, яка об'єднала під своєю егідою кілька девелоперських компаній, а також володіє мережею супермаркетів Novus і великими столичними комерційними проєктами.

У портфоліо «Stolitsa Group» – понад два десятки об’єктів, які стали знаковими для столиці, зокрема вже введені в експлуатацію ЖК: «Квартет», «Hoffman Haus», «Seven», «Golden Park», «Варшавський квартал», «Ліпінка», «Південна Брама», «Вертикаль» тощо. Якість, комфортність, зручна інфраструктура, візуальна естетика – усе це допомагає створити у житлових комплексах від «Stolitsa Group» неповторну атмосферу сучасного житлового району європейського мегаполіса.

Інвестори високо оцінили формат сучасного житла, запропонований литовським забудовником, і нестачі потенційних вкладників немає. Ще один важливий фактор, що зумовлює шалений попит на квартири у тому ж «Варшавському» – надійна репутація девелопера. В активі корпорації – жодної недобудови чи затримки з введенням об’єкта в експлуатацію, що є радше винятком для українського будівельного ринку. Ще один «плюсик у карму» «Stolitsa Group» – обережний підхід до масштабування портфелю об’єктів і ретельний відбір ділянок під забудову.

Девелопер має досвід як будівництва комфортних малоповерхових мікрорайонів, так і створення щільної висотної забудови. А минулого року компанія відкрила на Виноградарі найбільший ТРЦ центр «Retroville» – це свідчить про те, що забудовник, з одного боку, дивиться вперед з оптимізмом, а з іншого – дійсно дбає про забезпечення мешканців мікрорайону необхідними для комфортного життя сервісами.

Тому «школі майбутнього» на столичному Виноградарі – бути.

Источник