Реєстрація /

СЕО ІГ MOLODIST Володимир Карплюк: «2024 і 2025 роки змінять тенденцію на ринку нерухомості – попит із Заходу України повернеться на Київську область та Київ»

Велика кількість інвесторів нового житла віддали перевагу природі та спокою невеликих містечок в обмін на раніше актуальну мобільність столиці.

В країні зберігається високий рівень небезпеки. У таких умовах яким Ви бачите прогноз по ринку нерухомості загалом? Чи можете виокремити особливості ринку нерухомості Київської області – який прогноз по регіону?

Українці значною мірою змирилися з фактом неадекватності сусіда. Всі розуміють, що життя продовжується і ми маємо приймати реальність такою, як вона є. Ще на початку війни було багато прогнозів, що наша ситуація може бути дуже схожа на Ізраїль – попри небезпеку, потрібно думати про життя, розвиток, збереження економіки, держави. Якщо у 2022 році, за статистичними даними, із країни виїхало набагато більше людей, ніж повернулося, то вже у 2023 році статистика говорить, що цей показник збалансувався. Я переконаний, що 2024 і 2025 роки будуть роками, коли ми отримаємо позитивну динаміку повернення наших громадян.

Нині ми бачимо тенденцію переїзду людей з окупованих територій або ж міст, що знаходяться поруч із територією бойових дій. Велику роль почала відігравати держава. Кількість клієнтів, які купують житло за державними програмами (єОселя, єВідновленя), постійно зростає.

Переконаний, що 2024 і 2025 роки поступово змінять тенденцію на збільшення попиту із західних областей на Київську область та Київ.

У таких умовах чого очікують від держави та органів влади будівельники та всі гравці ринку нерухомості? Допомоги чи просто не заважати?

Держава має підтримати громадян, які втратили житло. Сертифікати – гарний приклад справедливої участі держави в такій підтримці. Люди самі обирають, куди вони направлять кошти за сертифікатом. Це прибирає корупційні ризики й ставить усіх учасників ринку в однакові умови. Це справедливий підхід. На ньому мають базуватися і всі майбутні державні програми.

Володимир КарплюкЯким Ви зараз бачите співвідношення цін між Києвом та передмістям? Чи будуть ціни зростати та яку корекцію Ви очікуєте в майбутньому – до кінця 2024 року, у 2025 році?

Якщо ми говоримо про житло однакового класу, то Київ завжди був мінімум на відсотків 30 дорожчим за передмістя. Я переконаний, що ця тенденція збережеться і на 2024-2025 роки. Водночас в останні п'ять років перед початком повномасштабної війни у клієнта почали активно змінюватися пріоритети. Наприклад, пандемія навчила багатьох людей працювати дистанційно. Цей факт був на користь ринку передмістя. Велика кількість покупців віддали перевагу природі та спокою невеликих містечок під Києвом в обмін на раніше актуальну мобільність столиці.

Які категорії покупців та інвесторів, на Вашу думку, приваблюють нові ЖК у передмісті Києва? Як можна описати портрет покупця?

Сьогодні це переважно молоді родини, які потрапили в непросту ситуацію і намагаються побудувати життя на новому місці.

Які ключові переваги комфортного житла під Києвом? Які проєкти ІГ MOLODIST Ви можете виділити як приклад успішного будівництва за останні два-три роки?

Наше підприємство будує в Ірпені та Вишневому. Вишневе дуже інтегроване у столицю. Багато з тих, хто купує там житло, сприймають місто як район Києва.

Ірпінь же має свої особливості й переваги. Місто має чотири дороги до столиці. Розташоване між двома міжнародними трасами. Воно має добре насичену інфраструктуру, має свій природний колорит. Тут велика кількість парків, скверів. Кожен, хто потрапляє сюди, хоче залишитися тут на все життя.

Компанія реалізувала низку масштабних проєктів, що стали дуже популярними. ЖК «Молодість», ЖК «Ірпінь сіті», ЖК «Атмосфера» – лідери регіонального ринку нерухомості (за зацікавленістю клієнтів).

ЖК Ірпінь сіті
ЖК «Ірпінь сіті» – один з лідер регіонального ринку нерухомості

Яка із запропонованих державних програм підтримки будівництва, на Вашу думку, працює найкраще? єОселя? Житлові сертифікати? Що вигідніше – розтермінування від будівельної компанії чи іпотека? Можливо, прокоментуєте на прикладах об'єктів ІГ MOLODIST?

Зараз найкраще працює єОселя. Уже кілька місяців набирає активності єВідновлення. Будемо надіятися, що програма незабаром матиме набагато більші масштаби. Більшість клієнтів поки що обирає розтермінування від будівельної компанії.

Як ІГ MOLODIST допомагає у відновленні зруйнованого  житла та інфраструктури у передмісті Києва? Що вже зроблено та що ще буде зроблено найближчим часом? Які приклади Ви б навели?

Ми з перших днів війни залучили всі свої ресурси на захист країни. Велика кількість техніки, будівельних матеріалів для укріплень і блокпостів надавалася нашим підприємством. Ми підтримували героїчну ірпінську територіальну оборону. Після того, як рашистів вигнали з міста, ми активно фінансували відновлення – житлового сектору та соціальної сфери. Загалом підприємства групи будівельних компаній MOLODIST та «Відважних» витратили на підтримку міста (захист та відновлення) приблизно 35 мільйонів гривень.

Перед війною наше підприємство взяло в роботу кілька обʼєктів, що довго стояли, як недобудови. Це робилось в межах соціальної програми компанії. Найближчим часом ми розпочнемо добудову таких обʼєктів.

Источник