Реєстрація /

Чому на Західній Україні рекордний попит на житло та які рішення пропонують забудовники

Голова девелоперської компанії KBD.estate Євген Леськів проаналізував тенденції українського ринку нерухомості та визначив основні пріоритетні напрямки.

На початку осені аналітики ринку нерухомості зафіксували значне зростання цін на квадратні метри житла у всіх містах країни. Насамперед це стало пов'язане з порушенням логістики та зростанням вартості будівельних матеріалів. У деяких новобудовах вартість житла зросла майже на 50%, що вже говорить про кризу попиту та купівельної спроможності, що стрімко знижується. Водночас ситуація відкрила для забудовників нові тенденції та напрямки для розвитку.

«Одним із перспективних напрямів стала західна Україна, де багато мешканців великих міст провели перші місяці війни, – коментує голова девелоперської компанії KBD.estate Євген Леськів, – так, у селі Яблуниця на Івано-Франківщині ми реалізуємо свій проект котеджного комплексу, який розпочали у 2021 році. Нинішнього року, попри складну ситуацію, нам вдалося зберегти темпи будівництва та виконати зобов'язання перед замовниками та покупцями, які забронювали будинки. І зараз ми бачимо велике зростання інтересу до нашого комплексу Yablunitsia, житло в якому багато хто розглядає як надійну довгострокову інвестицію».

За словами Євгена Леськіва, попит на нерухомість в західних регіонах викликаний відразу двома чинниками – по-перше, це можливість вигідних капіталовкладень за ринковими цінами. Особливо коли йдеться про будинки, які будуються під ключ. Таку проблему як виведення комунікацій до нових будинків у гірських районах компанія KBD.estate повністю взяла на себе. Водопостачання котеджного містечка організовується з власної свердловини, опалення будується як локальна система з котлами на пелетах, збираються системи очисних споруд, а також енергопостачальний вузол, який буде підведений від існуючих у селі Яблуниця електромереж.

Протягом літа будівельні роботи на Івано-Франківщині вийшли на екватор та вже наступного року нові мешканці можуть планувати переїзд до Карпат або сімейний відпочинок. Що важливо, Яблуниця знаходиться всього за 13 км від відомого гірськолижного курорту Буковель. На власному автомобілі дорога до Буковеля займе не більше 20 хвилин. Саме тому в курортні сезони такі села як Яблуниця мають максимальний попит у любителів гірських лиж або літнього відпочинку в Карпатах. З цієї причини багато років Яблуниця розвивалася як туристичний центр та вже має власну розвиту інфраструктуру з прокатами всіх видів спорядження, риболовлею, мережею ресторанів та супермаркетів.

«Купівля нерухомості в Карпатах вигідна одразу в кількох аспектах – для тих, хто має віддалену роботу, нею можна займатися у комфортних абсолютних міських умовах, але з гірським видом з вікна. Та друге – це зручна можливість мати пасивний дохід, якщо складати такі котеджі для відпочиваючих. Оскільки у всі сезони року в Прикарпатті спостерігається попит на оренду житла для відпочинку», – коментує голова девелоперської компанії KBD.estate Євген Леськів.

На цей час, український девелопер, заявляє, що залишається вибір планувань котеджів з двох варіантів – площею 116, 5 кв.м або 140 кв.м. Кожен котедж будується з акцентом на повну приватність мешканців та автономність будинків один від одного. При цьому для тих, хто побоюється складнощів з ремонтом нового будинку, компанія KBD.estate розробила свій пакет пропозицій щодо облаштування. Кожен котедж здається покупцю з повністю підведеними комунікаціями, проте додатково забудовник приготував дизайнерські рішення з різним видом ремонту. Залежно від цього вартість кожного котеджу індивідуальна та повністю сформульована під запити замовника.

Ще одна важлива складова – екологічність проекту. Як підкреслює забудовник, тенденції останніх років говорять про зростання попиту на якість матеріалів, що використовуються. При виборі свого нового будинку, покупці здебільшого віддають перевагу натуральним матеріалам та екологічним технологіям. Те саме стосується і комунікацій. Так, на ринку вже сформульовано запит на системи біоочищення та зелену енергетику. Тому нерухомість у Прикарпатті все частіше розглядають не лише через зручну локацію та логістику, а й у контексті філософії енергозбереження та екологічності. Таким чином комплекс Yablunitsia охоплює і реалізацію цього запиту серед покупців, оскільки при будівництві екозрубів використовуються виключно натуральні матеріали. У кожному котеджі дерев'яні каркасні стіни та перекриття на дерев'яних балках.

«За нинішніми темпами будівництва можна з упевненістю говорити, що наступного року в нашому котеджному комплексі в Яблуниці можна планувати повноцінний відпочинок. При цьому тенденція говорить про те, що до завершення будівництва всі будинки вже знайдуть своїх власників.  Проте наша компанія завжди декларувала соціальні пріоритети бізнесу – як головний принцип у роботі. Тому, з урахуванням настільки складного становища в країні, до кінця року ми відкриваємо лояльну систему знижок для тих, хто планує придбання житла в Яблуниці. Насамперед спеціальні умови формулювання ціни на житло поширюватимуться на вимушених переселенців та людей, які втратили житло під час бойових дій», – наголошує засновник KBD.estate Євген Леськів.

Детальніше про систему знижок цього року можна дізнатися на сайті компанії.

Источник