Реєстрація /

Сонячна енергія для дому: коли це має сенс?

Стрімкий ріст тарифів на енергоносії змушує багатьох українців приділяти більше уваги питанню енергоефективності. Зокрема, придивлятися до сонячних панелей. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з’ясувати, у скільки обійдеться енергія від сонця, які існують нюанси встановлення панелей, чи вигідне встановлення таких панелей, і як потім на них можна заробляти.

Як вибрати сонячні панелі

Вибираючи сонячні панелі необхідно в першу чергу врахувати потужність, яка вам потрібна.

Як зрозуміти, скільки кВт вам потрібно? «Потрібно зробити табличку, підсумувавши електроспоживання інженерних систем, побутових приладів, освітлення, зменшивши їх на коефіцієнт одночасного використання і коефіцієнт потужності. У підсумку отримуємо кількість кіловат. Далі розраховуємо, скільки панелей можемо поставити на покрівлю або на штангу і отримуємо потужність установки. Для садових будиночків в кооперативах старої забудови була встановлена ​​норма 4 кВт. Сучасні котеджі в середньому використовують 10-25 кВт», – каже Роман Помазан, архітектор компанії Urban Sustain Architecture.

Також при виборі сонячних панелей потрібно враховувати репутацію компанії-виробника на ринку, її «вік». Так китайські фотовольтаїчні панелі загалом на 30% нижчі за продуктивністю і якістю за німецькі.

Переваги та недоліки сонячних батарей

З урахуванням росту тарифів на енергоносії, енергія, що виробляється сонячними батареями, буде безкоштовною, після того, як ви інвестуєте у їх встановлення – це одна з переваг сонячних панелей.

«Запропонована система передбачає 100% незалежність будинку від основної енергомережі. Час автономної роботи за умови споживання 0,5 кВт/год в нічний час доби становитиме 6 годин. Забезпечить роботу виділеної групи приладів потужністю 1,5 кВт весь світловий день за рахунок сонця. Також потужність акумуляторного поля цієї системи може збільшитися до 800 Ah, тим самим забезпечить 16 годин автономії в нічний час доби при навантаженні 0,5 кВт», – каже Віктор Довгань, керівник проекту «Системи Альтернативної Енергетики».

Догляд за сонячними панелями не вимагає значних витрат часу і коштів. Головна необхідність – це приблизно 4 рази на рік їх мити, щоб прибрати сніг, пил і пташиний послід, які можуть зменшити кількість сонячного світла.

У той же час є і недоліки такого обладнання. Перше – це залежність від погодних умов.

«Продуктивність сонячних панелей цілком залежить від положення сонця. Тому панелі мають бути розташовані виключно перпендикулярно до азимуту сонця. Інакше їх ефективність падає. Однак азимут сонця змінюється щодня, тому для стеження за сонцем з поворотом панелей допоможе трекер. Через це панелі краще ставити на горизонтальні площини або на жердини окремо від покрівлі», – каже Роман Помазан.

Щодо обмежень при встановленні, то серед них: нахил, азимут покрівлі, затіненість деревами, ландшафтом чи іншими будинками, достатня площа для встановлення і максимальна потужність 30 кВт для приватних домогосподарств згідно з постановою НКРЕ.

Скільки це коштує?

Встановлення панелей задоволення не з дешевих. За розрахунками Романа Помазана, ціна фотовольтаїки варіюється в межах 1-2 тисяч доларів за 1 кВт встановленої потужності електроенергії (це продуктивність, декларована виробником). Чим менша сумарна потужність установки – тим дорожчий окремий кВт. Середня ціна фотовольтаїки на 5 кВт становить 7 тис. 500 дол., на 10 кВт – 10 тис. дол.

Енергію можна накопичувати. Для цього знадобляться акумуляторні батареї. Термін їх служби зазвичай 10 років. Акумулятори коштують 1-3 тис. дол. для 6 кВт установки. Однак вони потрібні лише, якщо ви збираєтеся накопичувати енергію.

«Це може використовуватися для резерву у випадку відімкнення від головної мережі. Наприклад, ваш будинок може автономно забезпечуватися від батарей протягом дня-двох. Або в разі повністю автономної системи, яка не підключена до загальної електромережі», – каже Помазан.

Зелений тариф

На сьогоднішній день, законодавство України дозволяє продавати електроенергію державі, отриману за допомогою альтернативних джерел енергії. Статтею 15 Закону України «Про електроенергетику» встановлено, що «електрична енергія, вироблена з енергії сонячного випромінювання об'єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств, купується енергопостачальниками, що здійснюють постачання електричної енергії за регульованим тарифом на території виробництва ліцензійної діяльності, за «зеленим тарифом» в обсязі, що перевищує місячне споживання електроенергії такими приватними домогосподарствами. Виробництво електроенергії з енергії сонячного випромінювання приватними домогосподарствами здійснюється без відповідної ліцензії».

За даними компанії Solar-Tech, після встановлення сонячних батарей і необхідного устаткування підписується довгостроковий договір на продаж електроенергії. Таким чином, можна зменшити термін окупності обладнання в кілька разів і отримувати щомісячний прибуток, продаючи надлишкову електроенергію в загальну мережу.

Щодо конкретних цифр, то, за словами Романа Помазана, у 2013 році держава купувала електроенергію по 8 грн. 77 коп. за 1 кВтг, в 2016 – 4 грн. 64 коп. за 1 кВтг, в 2020 буде по 3 грн. 98 коп. за 1 кВтг. Таким чином, окупність мережевої системи фотовольтаїки при 10 кВт – 7 років, при 30 кВт – 5,5 років.

«Встановивши сонячні панелі на свій будинок і продаючи електрику в мережу, коли вас нема вдома, протягом 6-7 років ви повністю повертаєте інвестиції, а далі отримуєте чистий прибуток і чисту електроенергію», – зазначає архітектор Urban Sustain Architecture.

Процедура оформлення документів може тривати до 60 днів і починається тільки після встановлення обладнання на об'єкті. При цьому обладнання має бути сертифіковане.

Для підключення вашої сонячної електростанції і укладення договору купівлі-продажу електроенергії потрібно звернутися до районного підрозділу енергопостачальника. Необхідна заява і такі документи:

  • схема підключення генеруючої установки з використанням мережевого інвертора (в двох примірниках);
  • копія технічної документації на комплектуючі та електричне обладнання генеруючої установки;
  • сертифікати відповідності на основне обладнання генеруючої установки;
  • виписка з банківської установи про відкриття поточного розрахункового рахунку (не карткового) для проведення безготівкових розрахунків;
  • копії паспорта та ідентифікаційного коду;
  • копія договору про користування електричною енергією.