Реєстрація /

Як легалізувати самобуд?

Часу залишилося небагато.

Менше місяця залишилося до завершення терміну дії «будівельної амністії», після чого легалізувати самовільно збудований об'єкт буде набагато складніше. ІАП «Столична нерухомість» вирішив дізнатися, що необхідно, щоб узаконити самобуд.

Що дає «будівельна амністія»?

До 31 грудня цього року в українців є можливість за спрощеною процедурою оформити право власності на побудований без дозвільної документації об'єкт. При цьому під «амністію» потрапляють лише ті об'єкти, де будівельні роботи велися в період з 5 серпня 1992 по 12 березня 2011 року і не порушують державних будівельних норм.

Переваги «амністії»:

  • легалізувати будівлі можна без сплати штрафів;
  • після легалізації можна оформити право власності і потім вільно дарувати, продавати, чи передавати у спадщину;
  • легалізація дозволяє уникнути судової тяганини.

Як повідомив Олексій Кудрявцев, керівник Державної архітектурно-будівельної інспекції, у порівнянні з «будівельними амністіями», які діяли з 2009 до 2013 року, кількість поданих в Держархбудінспекцію документів зменшилася у кілька разів, що свідчить про те, що більшість громадян узаконили свої самовільні будівництва в попередні роки.

«Досить складна дозвільна система, яка діяла до введення декларативного принципу для приватної забудови, спонукала людей будувати на свій страх і ризик. Це призвело до росту кількості самобудів і тепер ті з них, які суттєво не суперечать будівельним нормам, і це підтверджено місцевими органами архітектури, можуть бути узаконені. «Будівельна амністія» дає можливість зробити це без сплати штрафів і без судової тяганини», – зазначив він.

Так, за його даними, станом на середину листопада, у Київській області узаконили 1 тис. 132 об'єкти будівництва.

Порядок легалізації самобуду

Узаконення самобуду регулюється Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт» від 13 січня 2015 та Порядку дії цього закону, затвердженого наказом Мінрегіону № 79.

Згідно з документом під будівельну амністію підпадають індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди; громадські будівлі I і II категорій складності; будівлі та споруди сільськогосподарського призначення I та II категорій складності.

Для того щоб узаконити самовільне будівництво житлового будинку до 300 кв. м слід зібрати такий пакет документів:

  • Заява.
  • Два примірники заповненої декларації про прийняття об'єкта в експлуатацію (завантажити бланк документу можна на сайті ДАБІ у розділі «Бланки документів»).
  • Засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розташований об'єкт. І копія технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження).

Порядком передбачена можливість використання технічних паспортів, складених до набрання чинності вказаного Порядку, а також звітів про проведення технічного обстеження, складених в період з 29 квітня 2013 до набрання чинності зазначеного порядку.

Для легалізації будинків чи інших об’єктів площею понад 300 кв. м слід зібрати такий пакет документів:

  • Заява;
  • Два примірники заповненої декларації про прийняття об'єкта в експлуатацію;
  • Звіт про проведення технічного обстеження об'єкта з інформацією про можливості його надійної і безпечної експлуатації;
  • Засвідчені в установленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об'єкт і копію технічного паспорта.

З цим пакетом документів слід звернутися в Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) в обласному центрі, який прийме документи і передасть їх до відповідної інспекції. Інспекція впродовж десяти робочих днів з дати надходження до неї декларації перевіряє повноту зазначених там даних і на безоплатній основі реєструє подану декларацію. Після проведення реєстрації один примірник залишається в Інспекції, яка її зареєструвала, а другий з відміткою Інспекції через ЦНАП повертається замовнику.

«Ми є останньою ланкою в ланцюзі реалізації «будамністіі». Громадяни подають пакет документів, який вони формують на місцевому рівні. Наше завдання – перевірити його повноту, максимально швидко зареєструвати декларацію про готовність об'єкта до експлуатації і виключити ризик невмотивованих відмов», – зазначив глава ДАБІ України.

Легалізація у приватних осіб

Якщо нема бажання самостійно займатися узаконенням будівлі і хочеться уникнути цієї тяганини, можна звернутися у приватні фірми. Очевидно, за свої послуги вони беруть плату. В середньому, вартість становить 3-5 дол. за кв. м. Тобто, якщо потрібно легалізувати будинок, площею близько 300 кв. м доведеться заплатити посередникам мінімум 900 дол. США.

«Ми займаємося легалізацією будь-якого приватного будинку, будь-якої комерційної нерухомості, узаконюємо будь-яке перепланування та реконструкцію. Зробити це можна в середньому за 2 місяці», – розповіла Світлана, представниця однієї з приватних фірм, що займаються узаконюванням самобудів.