Реєстрація /

Нестандартні види житла: мода на оригінальність

Лофти і дохідні будинки поки що не завоювали прихильності киян.

Незважаючи на не надто активний розвиток ринку нерухомості, забудовникам є чим здивувати покупців. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з'ясувати, які нестандартні види житла можна знайти на київському ринку, і, які перспективи розвитку у такої нерухомості.

Дохідні будинки

У Києві можна знайти одиниці дохідних будинків в класичному розумінні. Для цього виду нерухомості характерним є будівництво будинку для подальшої здачі квартир в довгострокову оренду. Історично цей тип житла був дуже популярним в Києві, а найвідомішим з архітектурної точки зору прикладом такої нерухомості є Будинок з химерами архітектора Городецького. Він побудував житло для своєї родини, а решту квартир здавав в оренду.

Сьогодні небагато девелоперів ризикнули відновити традицію дохідних будинків. І то, в більшості випадків це якийсь «симбіоз» – типовий багатоквартирний будинок з квартирами на продаж, в якому, все ж, значна частина помешкань спланована під оренду.

«Чистий» дохідний дім у столиці поки що будується лише один – об'єкт за адресою вул. Маршала Рибалка 3-а.

За словами Олега Перегінця, керуючого партнера компанії Kiev Standard, яка є автором цієї ідеї, таке житло розташоване в центрі і розраховане на проживання 1-2 осіб, віком в середньому 25-45 років. Це квартири площею 30-40 кв. м, з «готельним» обслуговування мешканців.

«Вартість оренди житла в такому об'єкті на сьогоднішній день могла б становити близько 7 тис. 500 грн. на місяць», – каже експерт.

Орендуючи квартиру в дохідному будинку, людина отримує також можливість скористатися додатковими послугами: прибирання житла, розвинена інфраструктура об'єкту, сніданки за вигідними цінами тощо.

Щодо перспектив такого виду нерухомості, то активного розвитку фахівці тут не прогнозують.

«Низька активність будівництва таких будинків пояснюється просто – такі об'єкти вимагають суттєвих інвестицій, а термін окупності (ще до девальвації і кризи) оцінювався на рівні 8-12 років. Адже інвестори вкладають не тільки в будівництво якісного житла, але і в ремонт та облаштування (сантехніка, меблі, побутова техніка та електроніка). На мій погляд, при зростаючій економіці такий бізнес може бути цікавим інвесторам, проте до цього часу за найоптимістичнішими прогнозами чекати ще не менше трьох-чотирьох років. Тому суттєвого збільшення пропозицій та розвитку таких проектів в 2015-2016 році ми не передбачаємо», – зазначає Дмитро Шостя, керівник відділу продажів ЖК Park Stone.

Клубні будинки

На київському ринку нерухомості представлений такий вид нерухомості, як клубні будинки. Основною характеристикою такого виду нерухомості є обмежена кількість квартир – до 25 одиниць.

«Забудовники часто позиціонують об'єкт з сотнями квартир, як клубний будинок, але насправді називати його так не можна. Відмінність клубних будинків якраз в обмеженій кількості квартир – максимум 25 квартир, по 1-2 на поверсі. Продаючи житло в таких об'єктах, забудовник проводить співбесіду з майбутніми власниками, щоб контингент проживаючих поруч людей був схожим», – говорить Олег Перегінець.

Серед відмінностей клубного будинку можна назвати великі площі квартир і розвинену працюючу інфраструктуру будинку. Як правило, в таких об'єктах є басейн, тренажерний зал, ресторан, тенісний корт, тераси для барбекю, обслуговуючий персонал.

«Клубний будинок обов'язково потішить приватним паркінгом, а також охороною і відеоспостереженням – як самого будинку, так і прилеглої закритої території», – говорить Шостя.

За словами Андрія Ковальчука, головного архітектора проектів Інституту «Міськцивілпроект», будинки клубного типу передбачають підвищений комфорт, який досягається завдяки нестандартному підходу до планування квартир: вітається вільний простір, великі світлові прорізи, різного роду дизайнерські рішення та використання новаторських архітектурних рішень і технологій.

У Києві такі об'єкти розташовані в найдорожчих – Шевченківському, Печерському та Подільському районах столиці, а ціна на квартири в клубних будинках коливається від 2 тис. 500 до 15 тис. доларів за квадратний метр.

Експерти сходяться на думці, що у цього виду нерухомості хороші перспективи розвитку, оскільки на такі об'єкти є попит. «Попит на елітну нерухомість у столиці завжди був і буде, тому перспективи появи нових проектів у 2015-2016 роках – вельми високі», – прогнозує пан Шостя.

Таунхауси

У столиці будівництвом таунхаусів забудовники займаються близько 10 років. Таких проектів, за підрахунками Олега Перегінця, за цей період було реалізовано близько 20, а вартість квадратного метра коливається від 500 до 3 тис. доларів.

Таунхаус – це малоповерховий житловий будинок на кілька багаторівневих квартир, як правило з ізольованими входами. Кожна квартира таунхауса в більшості випадків має окремий вхід з вулиці, іноді гараж і невеликий дворик.

Високим попитом, на думку експертів, таунхауси не користуються.

«Коли перед покупцем стоїть вибір купити квартиру в таунхаусі за ціною приватного будинку з ділянкою, то він вибирає будинок. Більшість побудованих таунхаусів сьогодні простоюють. Їх будували до кризи з великими площами квартир, а тепер вони покупцям не цікаві. Такий вид нерухомості не для Києва. Будувати такі об'єкти цікаво хіба, що в історичному центрі столиці, але й тут у покупця буде вибір – купити таунхаус або пентхаус», – говорить пан Перегінець.

Для забудовників такі об'єкти також невигідні. Через високу ціну на землю, їм вигідніше будувати висотку, ніж таунхаус.

Лофти

Цей вид нерухомості з'являється тоді, коли покинуті промислові підприємства переробляють під житло, а попит на неї формують, переважно люди творчих професій, які цінують простір і оригінальність.

«Для лофтів характерна відсутність поділу приміщення на окремі кімнати. Зонування здійснюється за рахунок дизайнерського оформлення – використання різних кольорів, матеріалів, а також меблів як  перегородок. Ще одна визначальна особливість лофтів – високі стелі, від 5 метрів. Також для лофтів характерною є обмежена кількість несучих конструкцій і порівняно велика площа. Є приклади, коли квартири з великим метражем адаптовують під лофти. Як правило, це пентхауси на верхніх поверхах з плануванням студіо», – говорить Андрій Ковальчук.

Великої кількості таких об'єктів у Києві немає.

«Лофти – витончений формат. Коли ринок активно розвивається і покупцям хочеться екстравагантної пропозиції, тоді є сенс в таких об'єктах. Сьогодні в столиці є кілька подібних об'єктів, але побудованих в окремому випадку, наприклад, на Подолі, коли з нежитлового поверху в будівлі зробили лофт», – говорить Олег Перегінець.

Серед потенційних об'єктів, які можна було б перетворити на лофти, експерт назвав приміщення заводу «Ленінська кузня», але доцільніше для забудовника цей об'єкт знести і побудувати на його місці висотки.

«У найближчі 5 років будівництво лофтів не буде актуальним. Реконструкція завжди обходиться дорожче, ніж побудувати щось з нуля», – вважає Перегінець.