Реєстрація /

Інвестування в житлову нерухомість як альтернатива банківському депозиту

Інтерес до житла як до об'єкта інвестування повертається.

Криза в банківській сфері призвела до того, що люди шукають альтернативу інвестування коштів з метою отримання доходу. Серед таких сфер інвестування суттєве місце займає нерухомість. ІАП «Столична нерухомість» вирішив з’ясувати, чи дійсно вигідно сьогодні інвестувати в квадратні метри, і які найбільш привабливі для цього об'єкти.

Інвестиційна складова ринку

За словами фахівців, на сьогоднішній день велика кількість українців купують житло для примноження коштів. «Останнім часом ми спостерігаємо динамічне зростання первинної нерухомості, 10-15 % покупців якої – це інвестори. Як правило, вони купують квартиру на пізній стадії будівництва, а виставляють на перепродаж вже після отримання всіх документів. В кількості всіх угод на первинному ринку такі не перевищують 10%, але в об’ємі коштів від загального обсягу продаж  – близько 20%. Можна припустити, що в економ-сегменті, в середньому, кожна 10-а квартира купується з метою подальшої здачі в оренду або для подальшого перепродажу. На мій погляд , це відносно невисокий показник», – говорить Михайло Артюхов, керуючий директор компанії ARPA Real Estate.

А от за даними аналітиків компаній UDP та UTG, з інвестиційними цілями на ринку нерухомості столиці укладається близько 30% угод. А частка капіталовкладень у нерухомість у світі сьогодні становить майже чверть від загального обсягу всіх інвестицій.

«Безумовно, вкладення грошей у нерухомість сьогодні є привабливим для інвесторів. Тому що квартира – це реальний об'єкт і прибуток від такої інвестиції варіативний – він може бути як разовий, так і регулярний. Цей актив здатний як зберегти капітал, так і примножити його. Сенс у тому, що квадратні метри можуть бути використані як для власного проживання, так і для здачі в оренду. Але найпоширеніший варіант інвестиційного сценарію – це продаж квартири. Тоді прибуток забезпечує різниця в ціні в момент придбання і на момент продажу», – говорить Дар'я Кухаренко, менеджер відділу маркетингу компанії UDP.

Скільки можна заробити на інвестиції в житло

За даними пані Кухаренко, заробити можна на інвестуванні в житлові об'єкти на стадії будівництва. Так, в середньому за три роки будівництва вартість квартири зростає більш ніж на 40%. Це близько 14% щорічно. За словами Михайла Артюхова, якщо квартира купується для подальшої її здачі в оренду, то «в залежності від розташування та стану квартири, орендна ціна може коливатися в діапазоні 4-5 тис. грн. на місяць, це 10-12% річних «брудними» і 8-10% – «чистими». По суті, це безризикова досить високодохідна ставка».

В які об'єкти варто інвестувати

«Ми рекомендуємо розглядати  первинний ринок. Він цікавіший для інвестицій. Особливо, бізнес-клас, але лише ті квадратні метри, які дійсно відповідають заявленій категорії. У порівнянні з економ-сегментом, не кажучи вже про неліквідний вторинний ринок, вкладення грошей в більш преміальний сегмент має свої переваги через стабільніший попит на нього, який менш чутливий до зміни основних економічних показників, ніж дешевий сегмент. Якщо говорити про тип квартир, то завжди найбільш ліквідними були одно- і двокімнатні варіанти», – каже Дар'я Кухаренко.

В свою чергу пан Артюхов вважає, що «найпопулярніші і найліквідніші квартири Києва знаходяться в ціновому діапазоні 45-50 тис. дол. на вторинному ринку і до 60-80 тис. дол. – на первинному. Тобто, в середньому, ціна найбільш ліквідних квартир має бути до 65 тис. дол.».

Комерційний директор компанії «НЕСТ» Костянтин Браво вважає, що «в умовах економічної нестабільності і валютних коливань квартири в житлових комплексах, що мають високі якісні характеристики і респектабельне місце розташування, зберігають свою ліквідність протягом багатьох років».

Також Дар'я Кухаренко рекомендує перед вибором об'єкта інвестування не забувати про гарантії . «Інвестору варто переконатися, що у забудовника є надійний фінансовий партнер, який може стабільно кредитувати будівництво нових черг і об'єктів. Три головні «кити», про які потрібно пам’ятати при виборі об'єкту інвестування – це прозора історія забудовника, дотримання термінів будівництва і репутація самого об'єкту нерухомості», – рекомендує вона.