Реєстрація /

Частка вакантних площ у ТЦ Києва знизилася до рівня 2014 року

В першому кварталі 2016 року, за даними компанії JLL, частка вакантних площ у торгових центрах Києва знизилася до мінімального рівня за останні два роки – 6,2% проти 7,2% в кінці 2015 року. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року показник зменшився на 3 п.п. на тлі рекордно низьких обсягів введення площ в минулому році і відсутності нової пропозиції в 1-му кварталі 2016 року.

Це також пов'язано з виходом на український ринок нових операторів і розвитком існуючих мереж рітейлерів.

Відсутність нової пропозиції при стійкому попиті сформували умови для стабілізації орендних ставок. Максимальна орендна ставка на ринку торгових центрів Києва склала 720 дол. за кв. м в рік (60 дол. за кв. м в міс.).

На даний момент до введення у 2016 році заявлено три торгові центри: Lavina Mall (127,5 тис. кв. м), ЦУМ (22,5 тис. кв. м) і New Way (16 тис. кв. м). Відкриття ТЦ «Смарт Плаза» (15 тис. кв. м) перенесене на 2017 рік. Якщо анонсовані об'єкти відкриються вчасно, обсяг введення торгових площ в Києві в 2016 році складе 166 тис. кв. м проти 37,7 тис. кв. м в 2015 році.

Разом з тим, в 1-му кварталі 2016 року закрився ТЦ «Альта Центр» (16 тис. кв. м). У підсумку, об’єм ринку якісних торгових центрів Києва знизився до 801 тис. кв. м, а забезпеченість населення торговими площами – до 275 кв. м на 1 тис. мешканців.

«Практика індивідуальних домовленостей для комерційних умов оренди залишається актуальною. При цьому варто відзначити, що в січні-лютому 2016 року вперше з квітня 2014 року був зафіксований ріст роздрібного товарообігу в Києві: він збільшився на 2% порівняно з аналогічним періодом минулого року, що стало першим позитивним сигналом за довгий час. У взаємовідносинах орендодавців і орендарів ця тенденція відобразилася у підвищенні обмінного курсу в рамках індивідуальних домовленостей. Крім того, в найуспішніших об'єктах спостерігається невеликий ріст ставок оренди в порівнянні з кінцем 2015 року при підписанні нових договорів оренди. Це зумовлено посиленням конкуренції між рітейлерами при обмеженій пропозиції приміщень в цих торгових центрах», – коментує Катерина Весна, керівник відділу торговельних площ компанії JLL (Україна).

Інформація про JLL:

JLL – компанія, що надає фінансові і комплексні професійні послуги в сфері нерухомості. Компанія має понад 230 корпоративних офісів в 80 країнах світу (в тому числі і в Україні, в Києві). У 2015 році фахівці JLL закрили угоди з купівлі-продажу і залучення фінансування загальним обсягом 138 млрд. доларів США.