Реєстрація /

Як зробити сучасний ремонт вторинного житла і скільки це буде коштувати?

Перевага квартир вторинного ринку – їх більш доступна ціна в порівнянні з новими. Але купуючи квадратні метри в старому житловому фонді, власники повинні розуміти: житло доведеться ремонтувати. Мова йде не про простий косметичний ремонт. Фахівці сервісу замовлення послуг Кабанчик розповіли, як провести сучасний ремонт квартири на вторинці і скільки це коштуватиме.

сучасний ремонт вторинного житла

Підготовка до ремонту

Секрет успішного ремонту в квартирі старого житлового фонду – в знанні особливостей будинку і правильній підготовці. Вторинні квартири коштують дешевше, тому що проблемні: недоліки зачіпають весь будинок або конкретний об'єкт. Тому перший етап – пошук всіх мінусів. У процесі потрібно перевірити:

  • стан комунікацій і сантехнічних елементів;
  • відсутність слідів підтікання на стелі;
  • стан стін (не повинно бути цвілі і грибка);
  • якість вікон і дверей;
  • відсутність в'ївшогося неприємного запаху.

Якщо стан поверхонь нормальний, відсутні грибок і пліснява, в квартирі нормально працює вентиляція, а також встановлені сучасні віконні та дверні конструкції – косметичний ремонт можливий. В інших випадках допоможе виключно капітальний ремонт.

сучасний ремонт вторинного житла

Що ремонтувати в старій квартирі?

Проблеми, характерні для старих квартир, залежать від типу будинку. Кілька підказок:

  • в історичних будинках (побудованих на початку ХХ століття і раніше) доведеться перевірити якість примикання балок до зовнішніх стін. Також доведеться повністю знімати і заново заливати підлогу. У таких будинках підлога – «розсадник» цвілі і неприємних запахів. Потрібно буде подбати про вентиляцію: існуючі повітроводи і канали в 100% випадків не приносять користі;
  • в так званих «сталінках» теж багато проблем. У будинках довоєнного періоду потрібно провести дії, характерні для історичних будівель (згадані в минулій рекомендації). У післявоєнних, можливо, доведеться скласти новий проект комунікацій і замінити підлогу;
  • в панельних «хрущовках» і «брежневках» найбільш вразливим місцем є стики стінових панелей. Можливо, варто провести тепловізійне обстеження, щоб виявити джерела втрати тепла.
сучасний ремонт вторинного житла

Скільки коштує ремонт вторинного житла під ключ?

Аналіз актуальних ринкових пропозицій показує, що за станом на травень 2021 року середня ціна 1 кв. м ремонту під ключ – від 2250 грн. Точну вартість формують виконавці, орієнтуючись на тип і площу квартири, необхідний вид ремонту, терміни. Впливають на ціну додаткові чинники (які матеріали потрібні і хто буде їх купувати, чи є проект, чи потрібне перепланування і т.п.).

Безперечно, будь-який ремонт – це високі витрати і ризики. Тому варто наймати для цього перевірених виконавців. Відібравши майстрів з хорошою репутацією і відгуками, можна бути впевненим в якісному результаті, дотриманні термінів і обумовлених рамок бюджету.