Реєстрація /

Декоративна штукатурка: створюємо неповторний інтер'єр

Кваліфіковане нанесення – передумова гарного зовнішнього вигляду стін.

Сьогодні все частіше в інтер'єрі використовують декоративну штукатурку. Крім естетичної функції вона має і масу інших достоїнств. Як підібрати штукатурку, яких видів вона буває, і як правильно її наносити ми розповімо в цій статті.

Маса переваг...

Декоративна штукатурка виготовляється з різних порід мінералів і синтетичних інгредієнтів. Серед переваг цього виду оздоблення варто виділити:

  • її можна використовувати для утеплення стін;
  • за допомогою декоративної штукатурки можна вирівняти стіни, прибрати на них дефекти;
  • створення незвичайної фактури стін;
  • штукатурка хорошої якості стійка до займання, вологи, не вбирає різні запахи;
  • хороша звукоізоляція;
  • довговічність;
  • екологічна чистота.

Завдяки вищевказаним властивостям цей матеріал можна використовувати у різних приміщеннях: у житлових кімнатах, у ваннах, на кухні і навіть у басейнах.

...і кілька недоліків

Щодо недоліків, то вони такі:

  • вимагає кваліфікованого нанесення професійним фахівцем;
  • декоративна штукатурка не реставрується, а ремонт супроводжується труднощами при видаленні старого шару, при цьому нове покриття залишається помітним на тлі загальної поверхні;
  • видалення шарів декоративної штукатурки – трудоємкий процес.

Види штукатурки

Для внутрішніх робіт використовують різні види штукатурок. Це може бути рельєфна, яка в свою чергу ділиться на структурну, текстурну і фактурну штукатурки, а також гладка – це «венеціанка» і «шовкова» штукатурки.

Структурна штукатурка імітує різні поверхні і матеріали, такі як зріз деревини, зміїну шкіру, рваний камінь, кору дерева тощо. Така штукатурка – це густа, однорідна біла масу з в'язкими і пластичними властивостями, яку накладають на стіну за допомогою розпилювача або ручним інструментом у вигляді рівного шару. Потім отриману площину обробляють за допомогою фактурного валика, рельєфного шпателя, звичайної губки або простого малярського пензля, відтворюючи заздалегідь передбачений малюнок чи візерунок.

Фактурна штукатурка відрізняється тим, що це готова до застосування обробна суміш. Перед нанесенням на стіну її розмішують, щоб включені в неї наповнювачі у вигляді мармурової, гранітної або кварцової крихти рівномірно розподілилися по всьому об'єму маси. При цьому самі гранули можуть бути великої або дрібної фактури. Готова суміш наноситься на поверхню відомими традиційними методами. Залежно від техніки накладення, поверхня може виглядати як структура граніту з поблискуючими вкрапленнями, або бути короїдного вигляду, що пояснюється тим, що її форма нагадує деревину, поїдену жуком-короїдом.

У свою чергу текстурна штукатурка – це суміш у вигляді сипучого порошка або вже готової до застосування пластичної маси з усіма необхідними кольоровими додатками. Такий розчин наносять за допомогою пневматичного розпилювача, тим самим отримуючи шорстку і фактурну поверхню з різнокольоровими вкрапленнями.

Одним з популярних видів штукатурки сьогодні є венеціанська штукатурка. Це найбільш екологічно чистий вид штукатурки, оскільки виготовляється вона з мармурової муки на основі природного вапна з додаванням подрібнених фракцій граніту. Вона нагадує поверхню матового або глянцевого мармуру з різноманітними вкрапленнями.

Шовкова штукатурка – виготовляється на основі сухих в'язких речовин і високоякісних барвників з включенням до складу суміші розпушеної целюлози і натуральних чи синтетичних волокон. Крім цього, для підвищення ефекту і презентабельності майбутньої поверхні, іноді в розчин включають кварц, стебла сухих водоростей або крихту деревної кори. Така поверхня шовковиста на дотик, не притягує пил і має шумопоглинаючі властивості.

Правила нанесення штукатурки

Від правильної підготовки приміщення до нанесення штукатурки і від професіоналізму фахівця залежить зовнішній вигляд і довговічність матеріалу. Саме тому потрібно довіряти нанесення матеріалу професіоналам.

Приступаючи до оздоблення, приміщення потрібно очистити від будівельного сміття і пилу. Поверхню потрібно вирівняти, закрити подряпини, відколи, вибоїни, тріщини і покрити акриловим грунтом. Якщо поверхня недостатньо щільна, її слід обробити зміцнюючим або поновлюючим грунтом. Стіни приміщень з підвищеною вологістю варто обробити протигрибковими засобами. Тріщини слід «розкрити» і заповнити спеціальною шпаклівкою. Після «грунтовки» потрібно шпаклювати стіни, при цьому шпаклівка має добре просушитися.

Для шліфування поверхні використовується дрібноабразивний глянц-папір. Після нанесення декоративну штукатурку можна покрити одним або кількома шарами лаку, це полегшить догляд за нею і продовжить термін її служби. При цьому лак підбирається з урахуванням сумісності з єднальними речовинами готового покриття.

Декоративна фарба

Крім декоративної штукатурки все частіше використовують і декоративні фарби. Така фарба імітує різні матеріали (шовк, оксамит, античні стіни, перламутр, мармур, дерево та ін.). Є фарби-хамелеони, які залежно від кута огляду змінюють свій колір. Декоративні фарби виготовляються на водній основі з різними полімерними і мінеральними добавками, які додають фарбі необхідний декоративний вигляд поверхні.

Для досягнення задуманого декоративного ефекту необхідне нанесення кількох шарів різних декоративних матеріалів.

Щоб стіни з декоративною фарбою виглядали добре, перед початком робіт ретельно готують поверхню, щоб не з'явилися тріщини. Поверхню потрібно очистити від залишків шпалер, старої фарби, побілки, зробивши її гладкою. Після цього можна починати фарбувати стіни.