Реєстрація /

Замки для вхідних дверей: робимо з квартири фортецю

Головне завдання замка – завадити злодіям відкрити його швидко.

Не існує такого замка, який неможливо зламати. Це аксіома. Але важливим є час, який грабіжники витратять на те, щоб проникнути у приміщення. Так, один замок можна зламати за хвилину, а з іншим доведеться повозитися годину і довше. Давайте з’ясуємо, як вибрати надійний замок.

Категорії надійності замків

Заміна замка в квартирі – це досить відповідальний момент, оскільки від того, який замок ви оберете, залежатиме безпека мешканців квартири і цілісність речей. Для початку варто з’ясувати нюанси щодо рівня надійності замків. Вони бувають чотирьох категорій, які в свою чергу залежать від часу, який знадобиться зловмисникові, щоб його відкрити.

Замки першої та другої категорії надійності можуть зламати навіть найбільш недосвідчені грабіжники. Для того, щоб вивести його з ладу знадобиться кілька хвилин. Найчастіше такі замки можна ставити лише на міжкімнатні двері. На вхідні двері такі замки встановлювати просто нема сенсу, від злодіїв вони не захистять.

Третя категорія надійності – це замки, які можна зламати щонайменше за 10 хвилин. Побачивши такий замок зловмисники часто відступають, оскільки існує великий ризик того, що за час, поки вони будуть намагатися проникнути у квартиру, їх можуть «застукати». Також такі замки встановлюють у квартири і будинки, де є охоронна сигналізація. Часу, витраченого грабіжником на відкриття замка, буде достатньо, щоб на місце злочину прибула охорона.

Найнадійніші замки – це дверні пристрої четвертої категорії надійності. Для несанкціонованого відкриття такого замка потрібно не менше півгодини. Ризикнути возитися з таким замком можуть лише дуже безстрашні і досвідчені грабіжники.

Види замків

Замки розрізняють за кількома видами. Вони бувають навісні, які використовуються для закриття приміщень, де зберігаються не особливо цінні речі, оскільки такий замок можна зламати за лічені хвилини. Накладні замки використовують для того, щоб не порушувати цілісність дверного полотна. Захищають такі замки зазвичай дерев'яні двері, на металевих дверях їх не використовують.

Найпопулярніший вид – врізні. Їх встановлюють на вхідні двері з різних матеріалів, у них привабливий вигляд і багато з них мають високий рівень захисту.

Дверні замки також розрізняють за типом замикаючого механізму. Від нього залежить надійність і зручність експлуатації. Існують ригельні замки, які закриваються лінійним переміщенням ключа. Цей немаленький за розміром ключ має спеціальні косі прорізи. Замок використовують в основному в промислових приміщеннях, а в житлових будинках ставлять на двері у загальних коридорах.

Існують також електронні замки. Замок закривається завдяки набору цифр і букв. Такі замки вважають досить надійними. Єдиний недолік в тому, що людина, яка розбирається в електроніці, зможе його відключити від електроживлення і без проблем вивести з ладу.

Класичний вид замка – це сувальдний. Такий замок складається зі спеціальних кодових пластин і серцевини. Надійність залежить від кількості сувальд (кодових пластин). Зламати його складно, але можна підібрати відмичку.

Найпопулярніші замки сьогодні – це циліндрові. До таких замків складно підібрати відмичку, багато з них мають двосторонню бічну перфорацію, і вибити замок буде також непросто. Ключ для такого замку компактний і зручний.

Для деяких приміщень ставлять кодові замки. Для нього не потрібні ключі. При цьому, натискаючи постійно одні й ті ж кнопки, вони шліфуються» і з часом неважко побачити набір потрібних цифр, що стане знахідкою для грабіжника. Найчастіше такі замки встановлюють на вхідні двері у під'їздах.

Який замок кращий

Приймаючи остаточне рішення щодо вибору замка, в першу чергу, враховуйте рівень його надійності. Сьогодні існує багато різних фірм-виробників замків, деякі з них завоювали довіру багатьох споживачів, а їх бренди є ознакою якості. Наприклад, ізраїльська компанія, виробляє всесвітньо відомі замки Мультилок (Mul-T-Lock), які вирізняються високою надійністю. Такі замки мають велику секретність, надійний механізм циліндра, корпус замків роблять із загартованої сталі, прогумоване кільце захищає від відколів і подряпин. До того ж, такі замки мають багаторівневий захист від висвердлювання, а замикаючий механізм – подвійний кульковий фіксатор, який посилює захист від злому.

Ще один вид надійного замка – це замок-клаб або замок пак. Конструкція такого замка базується на використанні ригелів, які висуваються в нижню, бокову і верхню частини полотна дверей. Самі по собі ригелі – це металеві стержні, здатні висуватися перпендикулярно до дверної коробки. Перевага такого замка в тому, що зняти двері з петель, грабіжникам не вдасться, також не можна буде зрізати замок болгаркою. У той же час, такий замок не зможе захистити двері від найбільш поширених методів злому: вибивання циліндра, бампінгу, використання відмичок, висвердлювання.

Щодо вартості, то на неї теж можна орієнтуватися при виборі замка. Хороший замок буде коштувати не менше 1 тис. грн. Замки з високим ступенем захисту коштують не менше 1 тис. 500 грн., а максимальна їх вартість може сягати десятків тисяч гривень.