Реєстрація /

Ремонт квартири: робимо все правильно

Найскладніше – вибрати майстрів.

Якщо настав час робити ремонт у старій квартирі чи ви придбали житло в новобудові «з голими стінами», варто спочатку ретельно все спланувати, щоб не допустити помилок, які збільшать бюджет робіт і витрачений час. Давайте з’ясуємо, з чого почати ремонт.

Складаємо план

Для початку складіть план того, які ремонтні роботи вам необхідно зробити. Список має складатися з переліку безпосередньо самих будівельних робіт і при необхідності включати витрати на меблі та побутову техніку. Після того, як список складено, можна підрахувати попередній бюджет і додати до нього ще 10-20% на непередбачені витрати. Звичайно, це без урахування будматеріалів, бюджет на які практично необмежений і залежить від можливостей і запитів різних людей.

Якщо ви хочете зробити євроремонт, який передбачає зміну планування квартири, тоді в план бюджету ремонту варто внести і пункт, що передбачає витрати на узгодження перепланування в державних органах, якщо це знадобиться.

Далі необхідно закупити будівельні матеріали, які потрібні будуть в першу чергу. Не варто купувати відразу всі, оскільки деякі будматеріали можуть зіпсуватися. Наприклад, якщо ви проведете чорнові роботи і залишите листи гіпсокартону або ламінат у вологій кімнаті, вони вберуть у себе вологу і стануть непридатні для використання. Тому рекомендується купувати матеріали поступово, по мірі необхідності.

Етапи ремонту

Існує кілька етапів проведення ремонту. Так, основні роботи включають повний комплекс демонтажних робіт (сюди відносять знесення стін; посилення або обладнання дверних прорізів і т. д.); створення міжкімнатних перегородок з каменю; вивіз будівельного сміття; встановлення системи вентиляції; розводка труб водопроводу, каналізації, опалення; електромонтажні роботи. До цього етапу відноситься також монтаж слабкострумової розводки (телефон, Інтернет, системи відеоспостереження, сигналізації, телебачення і т. д.); стяжка підлоги, вирівнювання стін штукатуркою, монтаж вікон і вхідних дверей.

Далі йде проміжний етап, під час якого укладається плитка, монтується гіпсокартон, шпаклюються стіни і стеля, проводиться монтаж підвіконь, клеяться багети.

На завершальному етапі відбувається: поклейка шпалер на стіни/фарбування стін і стелі; монтаж міжкімнатних дверей і натяжних або підвісних стель; укладання покриття на підлогу; монтаж наличників; плінтусів; вимикачів і розеток; встановлення світильників і бра; встановлення сантехніки; монтаж вбудовуваних меблів; вивіз сміття.

Ремонт у новій квартирі

Якщо ви придбали житло у щойно збудованому будинку, то для початку потрібно з’ясувати, які роботи були зроблені до вас і що залишиться доробити. Найчастіше, в новобудовах пропонують квартири без оздоблення зовсім або з чорновою підготовкою, яка включає бетонну стяжку підлоги, штукатурку стін, стелі, виводи під електроприлади, підводку під санфаянс, вхідні двері. При цьому, перед тим як приступати до чистових робіть, варто оцінити якість виконання ремонтних робіт забудовником, оскільки часто стіни і підлога – криві, електрична розводка невисокої якості або розведена не так, як вам би хотілося. У такому випадку доведеться переробляти стяжку і рівняти стіни, що може збільшити бюджет.

Іноді забудовники продають житло з чистовим оздобленням, де зроблена стяжка підлоги, змонтовані і оштукатурені міжкімнатні перегородки, встановлені вхідні та міжкімнатні двері. У кімнатах поклеєні прості паперові шпалери або шпалери під фарбування. Підлога найчастіше вкрита лінолеумом, стеля пофарбована водоемульсійною фарбою. У санвузлі стіни пофарбовані, а на підлозі покладено керамічна плитка.

У новобудовах деяких забудовників можуть встановлюватися лічильники на воду, двотарифні лічильники електроенергії, домофонний пристрій, в кухні – плита. В такому випадку витрати на ремонт суттєво знизяться, якщо вас влаштовують роботи, виконані будівельниками та часу на підготовку житла до заселення піде менше.

Як вибрати ремонтну бригаду?

Вибір ремонтників – мабуть, найважливіший момент у питанні ремонту. Знайти відповідальних і професійних виконавців ремонтних робіт непросто. Перед тим як визначитися з вибором, бажано подивитися об'єкти, на яких вибрана вами бригада вже робила ремонт. По можливості постарайтеся поспілкуватися з попереднім замовником, дізнайтеся, як йому працювалося з цими людьми, чи були у них конфлікти чи навпаки – все йшло гладко. Оглядаючи, виконані роботи зверніть увагу на те, чи рівно наклеєні шпалери, покладена плитка. Як покладений ламінат та лінолеум, чи немає горбків і нерівностей.

Якщо ви залишилися задоволені побаченим, можна укладати договір. Слід укласти особисті договори з кожним членом ремонтної команди і оплачувати їх послуги тільки після оформлення акту якості або акту здачі. Оплачувати роботу також слід тільки на підставі цих документів – так ви убезпечите себе від неякісних робіт.

Скільки коштує ремонт

Вартість загальних ремонтних та оздоблювальних робіт (монтаж стель, зашивання стін, монтаж гіпсокартону, штукатурка) в середньому сьогодні становить від 50 до 450 грн. за кв. м залежно від виду робіт. Ремонт та монтаж підлоги обійдеться від 30 до 170 грн. за кв. м. А ось електрику і сантехніку доведеться заплатити від 100 до 1 тис. 200 грн. за «точку», залежно від виду та обсягу робіт, а також кваліфікації виконавця.

Загалом потрібно розраховувати, що ремонт «з нуля» може коштувати від 1 тис. 500 грн. за квадратний метр. Косметичний ремонт обійдеться в середньому 200 грн. за квадратний метр.