Реєстрація /

Як вибрати лічильник на опалення у квартиру

Контроль заради економії.

Тарифи на опалення неухильно ростуть. Суттєво зекономити на платежах допоможе встановлення лічильників.

Види лічильників на опалення

Існує кілька видів теплових лічильників. Відрізняються лічильники обчислювачем, який може бути з автономним і зовнішнім живленням, а також датчиком витрат. Останні в свою чергу поділяються на групи: механічні, ультразвукові, електромагнітні.

Механічний лічильник працює за рахунок перетворення поступального руху потоку води в обертальний рух вимірювальної частини. При цьому, якщо у вас в будинку вода жорстка або часто тече іржава, то такий лічильник встановлювати не можна, інакше великі частинки застрягнуть в приладі і він зламається.

Ще один вид приладів – ультразвуковий. Принцип роботи цього виду лічильників такий: на трубі один навпроти одного встановлюються випромінювач і приймач ультразвукового сигналу. Випромінювач посилає сигнал крізь потік рідини, а приймач через деякий час отримує його. Час затримки сигналу між моментами його випромінювання і прийому – прямо пропорційний швидкості потоку рідини в трубі: він вимірюється і за його величиною обчислюється витрата рідини в трубопроводі. Точність цього приладу іноді може бути спірною. Якщо вода буде забруднена або ж з'являться повітряні бульбашки в потоці, лічильник визначить спожите тепло з суттєвою похибкою. Такі лічильники також часто ламаються через утворення накипу на внутрішніх поверхнях витратомірної ділянки.

Теплові лічильники бувають також електромагнітними. Такий прилад реагує на електричний струм, який виникає внаслідок руху води у магнітному полі. У таких лічильниках фіксується явище електромагнітної індукції, що дозволяє зв'язати середню швидкість і в результаті обчислити об'ємну витрату рідини. Такі лічильники на батарею реагують на зовнішні електромагнітні поля, що є їх головним недоліком. Біля такого типу лічильника не можна розташовувати електроприлади. До того ж встановлення цього приладу вимагає високого професіоналізму і врахування багатьох нюансів.

Чи потрібен терморегулятор на батарею?

Дуже часто мешканці багатоповерхівок, які підімкнені до центрального опалення, взимку через високі температури у квартирі відкривають вікна. При цьому платити доводиться і за обігрів вулиці. Щоб цього уникнути і самостійно регулювати температуру в квартирі, необхідно встановити терморегулятор. Цей прилад дозволяє впливати на мікроклімат у будинку, створюючи бажаний діапазон денних і нічних температур повітря.

В першу чергу встановлювати терморегулятор необхідно в кімнатах, в яких часто змінюється температура повітря – кухні і приміщень розташованих на сонячній стороні будинку. Так можна суттєво економити на опаленні і створювати комфортну температуру.

Встановлюють прилад безпосередньо на батарею. Займатися монтажем при цьому має фахівець, оскільки доведеться відключити стояк, злити воду із системи опалення, і розрізати труби, щоб встановити терморегулятор.

Встановлення лічильників опалення

Лічильник на батарею можна встановити тільки на підставі проекту, погодженого з теплопостачальною організацією. Проект має розробляти спеціалізована організація, яка має ліцензію для виконання цього виду робіт. Компанія отримує технічні умови та вихідні дані у теплопостачальної організації. Найчастіше ЖЕК може порекомендувати компанію, яка займається таким видом робіт. Щоб почати роботу вас можуть попросити надати копії паспорта та ідентифікаційного коду, копію правовстановлюючого документа на квартиру та технічного паспорта житла. Також потрібно буде надати довідку з ЖЕКу про склад сім'ї у випадку, якщо договір з тепломережами оформлений на попереднього власника нерухомості. Крім того, необхідно буде підтвердити відсутність заборгованості за комунальні послуги.

Також після того, як проведений монтаж, необхідно проводити повірку приладу один раз в три або чотири роки – в залежності від виду і моделі лічильника.

Самостійно підключити прилад обліку тепла не вийде.

Скільки коштує

Середня вартість механічного лічильника українського виробництва становить від 3 тис. грн. При цьому вартість такого обладнання може бути і 10 тис. грн., якщо він вироблений у Франції, Німеччині чи Польщі. Фільтри до нього обійдуться ще в 100-250 грн.

Ультразвуковий лічильник коштує дорожче. На такий прилад обліку тепла доведеться витратити від 3 тис. 500 грн. до 12 тис. грн. Менш дорогі прилади цього типу виробляють в Україні та Литві. Дорожче коштують лічильники виробництва Данії, Німеччини, Швейцарії.

Ціни на електромагнітні лічильники – від 3 до 15 тис. грн. На українському ринку представлено обладнання вітчизняного виробництва, а також Литви та Польщі.

До цих цін потрібно додати і вартість встановлення лічильника, яка стартує від 4 тис. грн., в залежності від типу прилада.

Термін окупності

Згідно з розрахунками фахівців, лічильники тепла дозволяють економити до 30% коштів. Сума, яку вдасться заощадити, залежить від вартості приладу. При цьому суми у платіжці зменшаться на 50-300 грн. щомісяця. Повернути витрачені на встановлення кошти вдасться за кілька опалювальних сезонів.