Реєстрація /

Як облаштувати автономну каналізацію

Зручності в домі

Сучасна людина настільки звикла до життя в умовах побутового комфорту, що такі системи як електропостачання, водопровід і каналізація є обов'язковими і звичними для будь-якого житла, навіть якщо мова йде про приватний або дачний будинок. Оскільки в більшості будинків і дач, які збудовані до 2000-х років каналізація не була передбачена в проекті, то в процесі ремонту та реконструкції таких будівель питання прокладання каналізації постає в першу чергу.

Проект насамперед

Фахівці стверджують, що з облаштуванням каналізації для одного приватного будинку тямущий господар цілком може впоратися своїми руками. Однак попередньо необхідно провести теоретичну підготовку та ознайомиться з усіма деталями і «підводними каменями», які можуть виникнути в процесі роботи. Інакше є ризик, що після чималих трудових і матеріальних витрат, каналізація просто не буде виконувати свою функцію. Тому в першу чергу необхідно створити проект прокладення каналізації, погодити його з фахівцями або профільною службою і ретельно вивчити всі нюанси.

Вибираємо метод прокладення

Вся каналізаційна система приватного будинку, від сантехнічних приладів до септика, ділиться на дві частини – внутрішню і зовнішню. Вони тісно взаємопов'язані, але їх створення проходить двома окремими етапами. В першу чергу прокладають внутрішню каналізацію. Схема внутрішньої каналізації передбачає точне місце розташування кожного сантехнічного приладу і місця їх стиків з направляючими трубами. За кресленням можна визначити довжину трубопроводу, а значить, підрахувати необхідну кількість труб і фітингів – відводів, трійників, хрестовин, муфт, кріпильних виробів та іншого. Все це слід купувати з незначним запасом.

Після закінчення підготовчого етапу необхідно визначитися, який спосіб укладання каналізаційних труб буде використаний – відкритий чи прихований. В першому випадку комунікації прокладають зовні – по підлозі або стінах. У другому труби ховають всередині підлоги чи стін, для чого необхідно штробити їх поверхню. Обов'язково пам'ятати, що прокладка каналізації і водопроводу відбувається в одній штробі. Труби водопроводу укладаються зверху каналізаційних.

Також при придбанні матеріалів і початку робіт обов'язково взяти до уваги кілька нюансів:

  • унітаз зі стояком необхідно з'єднувати трубою діаметром 100 мм.
  • в сучасних системах на весь приватний будинок встановлюється один каналізаційний стояк, до якого підключаються всі гілки внутрішньої системи.
  • необхідно витримувати кут нахилу трубопроводу. При використанні труб діаметром 50-80 мм, кут нахилу повинен складати 2 см, при трубі діаметром 80-100 мм - 3 см.

Класика чи новаторство: визначаємося з типом колодязя

Коли прокладка внутрішньобудинкової частини каналізації завершена і труба виведена назовні, можна приступати до монтажу зовнішньої частини системи. В ідеалі труба від місця виведення до збірного колодязя повинна бути прямою. Це збільшує надійність і спрощує експлуатацію системи.

Однак у випадку, якщо конфігурація ділянки або наявність на шляху різних будівель заважають реалізації такого рішення, необхідно буде скористатися відводами і розгалуженнями за допомогою додаткових труб і фітингів. При цьому необхідно чітко витримувати кут нахилу. Він, як і у випадку з внутрішньою системою, має становити 2-3 см на 1 м каналізаційної труби.

У місці, яке господарі будинку визначили під збірний колодязь, необхідно вирити яму. Глибину колодязя можна визначити в залежності від якості ґрунту, кількості мешканців і доступності послуги з обслуговування такого виду каналізації.

Сам колодязь може бути також двох видів – класична вигрібна яма і септик з фільтром. У першому випадку яма має бути повністю забетонована способом заливки або з використанням бетонних кілець (дно заливається в будь-якому випадку). Септик – більш сучасна система з двох колодязів. Один споруджується за принципом вигрібної ями, другий з'єднується з ним спеціальною фільтруючою трубою. Він повністю грунтовий і не має укріпленого дна, виконуючи роль природного фільтру, який пропускає відходи через шари грунту.

Загалом, самостійне облаштування каналізації приватного чи дачного будинку – процес цілком «підйомний». Єдине, необхідно пам'ятати, що економити на якості матеріалів і робіт в цьому випадку не можна, оскільки поломки і протікання каналізаційної системи можуть у підсумку обійтися господарям набагато дорожче і принести масу клопотів.

Скільки коштує?

Ціна каналізації складається з вартості дозвільної документації, комплектуючих і безпосередньо прокладочно-монтажних робіт. Якщо не рахувати вартість оформлення, оскільки вона відрізняється в залежності від термінів підготовки, складності грунтів і т.д., а роботи виконувати самостійно, то у залишаються видатки на комплектуючі.

Якщо ж розглядати вартість комплексного рішення з прокладки каналізації (без етапу оформлення дозволів), то каналізація типу септик «під ключ» обійдеться від 15 до 40 тис. грн., в залежності від матеріалів, які використовуються, об'єму колодязів і складності ґрунтових робіт.

Каналізація класичного типу коштує дешевше і таке рішення можна реалізувати за 10-20 тис. грн.