Реєстрація /

Якісна вентиляція – ефективне виробництво

При виборі і проектуванні систем вентиляції необхідним є максимально індивідуальний підхід

Будь-яке виробниче приміщення має відповідати технічним і санітарним нормам. Це впливає на продуктивність праці, якість і збереження виробленої продукції, і в результаті на ефективність і результат виробництва.

Здоров'я і хороша працездатність працівників підприємства безпосередньо залежать від наявності вентиляції на виробництві, яка забезпечує їх чистим повітрям, і є гарантією безпеки даного приміщення. У наш час розроблено багато систем для вентиляції виробничих приміщень. Їх розрізняють не лише за ціною, але і за цільовим призначенням. Класифікація систем вентиляції, які встановлюються на виробництві, відбувається за численними критеріями.

Типи і можливості вентиляційних систем

Вентиляція приміщень промислового призначення (від 200 кв. м і більше): склади, ангари, виробничі цехи, майстерні, які потребують точних параметрів повітря, має дуже велике значення.

Існують і користуються високою популярністю вентиляційні системи, якими можна управляти самостійно. З їх допомогою можна створити різний клімат в будь-яких частинах будівлі незалежно від пори року. Такі системи бувають електричними, механічними та змішаного типу.

Вентиляційні системи, встановлені в промислових приміщеннях, вирішують два головні завдання: видалення відпрацьованого повітря, в якому можуть міститися шкідливі речовини, важкі суспензії, відпрацьовані гази і подача свіжого повітря в робочу зону згідно з санітарними нормами і встановленим параметрам технологічного процесу.

Промислова вентиляція складається з таких технологічних систем:

  • Припливно-витяжна вентиляція – підтримує мікроклімат в приміщенні згідно з технологічними вимогами і санітарними нормами.
  • Аспірація – видаляє з виробничих приміщень важкі суспензії, пил і газ, що виділяються під час технологічного процесу.
  • «Чисті приміщення» – об'єднані системи вентиляції та центрального кондиціонування з автоматичним управлінням, що використовуються для очищення приміщень лікувальних установ, виробничих цехів у фармацевтичній і харчовій промисловості з високими вимогами до мікроклімату (температура, вологість).

До проектування будь-якого виробничого приміщення підходять індивідуально, і в залежності від призначення виробничого приміщення вибирається система вентиляції.

Компонування і призначення

Для задоволення потреб усіх галузей виробництва промислові вентилятори виготовляють у різних компонуваннях:

  • Звичайні – для систем вентиляції, неагресивних потоків газів температурою до 80°С. Повітряна суміш не має містити волокнистих речовин, концентрація домішок у вигляді твердих часток не повинна перевищувати 100 мг/куб. м;
  • Корозійностійкі – вентилятори виготовляють з різнорідних металів і сплавів, у тому числі з полімерних матеріалів і пластмас;
  • Вибухозахищені – при встановленні систем вентиляції вибухонебезпечних виробництв. Використовують для переміщення вибухонебезпечних газоповітряних сумішей від технологічних установок;
  • Пилові – для транспортування газосуміші з вмістом пилу і твердих домішок більше 100 мг/куб. м.

Сукупність параметрів приміщення, типу виробництва, кількості шкідливих речовин, які виділяються і розрахункової температури для різних пір року впливають на вибір обладнання для вентиляції приміщень. Якщо це необхідно, фахівці об'єднають системи кондиціонування, вентиляції та опалення в загальний робочий блок.

Промислова вентиляція вимагає серйозного підходу до проектування та монтажу установок і комунікацій. Наприклад, дренаж камери зрошення, секції охолоджувача і рекуператора повинен відводитися через трубу великого перетину з сифонами і, краще, у свій власний стояк. Труби повинні періодично інспектуватися, щоб уникнути їх засмічення.

Єдиного цінового рішення нема

Щодо цін на промислові установки, створити такий прайс-лист вкрай складно. Не існує цілісних систем вентиляції промислових приміщень – всі вони складаються з безлічі комплектуючих різних виробників і можуть взаємозаміняти і доповнювати одні одних за необхідності.

Всі приточні і витяжні агрегати поділяються на типорозміри – фактично це стосується тільки розмірів корпусу установки. Всі інші агрегати, що вбудовуються в корпус, розраховуються індивідуально. Це стосується вентиляторів, секцій підігріву та охолодження, камери зрошення, фільтрів, шумоглушників і т. д. Більше того, кожна установка комплектується індивідуальною системою автоматики, вартість яких широко варіюється. Тому установки одного типорозміру можуть відрізнятися за ціною в рази.