Реєстрація /

Правильне встановлення та підключення кондиціонера

Від встановлення залежить подальша якість роботи кондиціонера.

Ефективність і довговічність роботи кондиціонерів і вентиляційних систем, як і іншого складного технічного обладнання, багато в чому залежить від правильного встановлення та експлуатації. Практика показує, що понад 80% всіх поломок пов'язані з помилками при встановленні кондиціонерів.

Монтаж систем кондиціонування – доволі складна робота, яка вимагає певних навичок і спеціальних інструментів. Тому краще довірити її професіоналам. Однак для того, щоб у замовника була можливість проконтролювати процес встановлення і переконатися у досвіді і кваліфікації фахівця, необхідно знати, з чого складається процес підготовки, установки і запуску цієї техніки.

Діємо за планом

Після того, як обрані тип і марка кондиціонера, який підходить за параметрами, потрібно подбати про вибір майстрів. Це можуть бути представники фірми, в якій купувалося устаткування (якщо вона надає послуги монтажу) або інші фахівці зі встановлення (монтажні бригади).

Перед початком монтажних робіт необхідно вивчити планування і схему комунікацій приміщення, визначиться з розміщенням зовнішнього і внутрішнього блоків, а також способом прокладки кабелів і трубопроводів. Щоб кондиціонер був розміщений правильно, та не завдавав господарям приміщення проблем, необхідно враховувати:

Внутрішній блок кондиціонера:

  • Має вписуватися в загальний інтер'єр приміщення;
  • Частина стіни чи стелі, на яку кріпиться внутрішній блок, має бути надійно укріплена, щоб витримати вагу інсталяції;
  • Місце, обране для внутрішнього блоку кондиціонера має забезпечувати вільний доступ для монтажу трубопроводів і кабелів, а також його обслуговування;
  • Потік охолодженого повітря не повинен бути спрямований у місця постійного перебування людей (робочий стіл, ліжко, диван та ін.).

Зовнішній блок кондиціонера:

  • Відстань від зовнішньої стіни для вільної циркуляції повітря;
  • Дотримання рівня шуму згідно з діючими санітарними нормами;
  • Захист кондиціонера від опадів (оптимальним є розміщення під критою конструкцією);
  • Дренаж (водостік) не має заважати перехожим на вулиці;
  • Блок повинен бути доступний для експлуатації та обслуговування.

Коректна установка – запорука довгої служби

Після вибору і підготовки місця для встановлення кондиціонера, майстер переходить безпосередньо до монтажу. Внутрішній блок встановлюється паралельно до отворів, призначених для кріплення зовнішніх напрямних рейок. Дуже важливо встановити блок чітко горизонтально, для чого використовується вирівнювання за будівельним рівнем. Нерівна установка блоку загрожує протіканням конденсату. Внутрішній і зовнішній блоки з'єднуються між собою ізольованою мідною трубкою і кабелем.

Першим етапом монтажу зовнішнього блоку є закріплення кронштейнів на зовнішній стіні. Кронштейни необхідно вибирати якісні та надійні, інакше можливі небажані наслідки: від згинання до повної поломки утримувачів під вагою зовнішнього блоку кондиціонера. Потім вішається і закріплюється коробка зовнішнього блоку. Після чого можна підключати силовий і керуючий кабелі.

Після закінчення процесу встановлення всіх комплектуючих системи кондиціонування, майстер робить перевірку можливих витоків, тиску в трубі і при необхідності дозаправку фреоном. Після чого можна розпочинати тестовий запуск системи.

Ціни та умови

Вартість робіт зі встановлення та запуску кондиціонерів формується з декількох складових. На ціну впливає місце розташування кондиціонера, поверх, матеріал стіни, кількість блоків і довжина міжблочних комунікацій. Крім безпосередньо монтажу в послуги майстрів включається комплекс пусконалагоджувальних робіт і тестовий запуск. Гарантія на техніку і на якість монтажних робіт встановлюється окремо.

Вартість послуг зі встановлення побутових кондиціонерів коливається в межах від 1 тис. 200 до 2 тис. 800 грн., залежно від моделі кондиціонера і магістральної відстані. Послуги з дозаправлення фреоном, чищення фільтрів, подовження кабелів, підготовки стін оплачуються додатково.