Реєстрація /

Домашній сторож свіжого повітря

Різні типи приміщень потребують різних кондиціонерів.

Чисте і свіже повітря – основа нашого життя. Комфортний кліматичний режим – основа затишку нашої квартири і якості нашого проживання. Для підтримки сприятливого температурного режиму і чистоти повітря в наш побут прийшли кондиціонери, які отримали швидке поширення і популярність завдяки можливості забезпечити комфортний мікроклімат в приміщенні за бажанням господарів. І вже сьогодні важко уявити собі комфортне житло, офіс чи громадський простір (торговий центр, концертний зал, кінотеатр, виставковий комплекс і т. д.) без встановленої системи кондиціонування повітря.

Завдання кондиціонерів

Кондиціювання – це система для формування комфортної атмосфери всередині приміщення. У свою чергу атмосфера залежить від певних умов:

  • Повітря в приміщенні, яке постійно вентилюється (дворазовий повітрообмін) – здійснює заміну повітря на чисте з періодичністю два рази в годину.
  • Температура повітря. Цей параметр в зимовий період контролюється системою вентиляції (вбудованим калорифером), а в літній сезон – кондиціонером.
  • Вологість повітря. Оптимальна вологість повітря в приміщенні становить близько 50%. Для підтримки вологості в квартирах часто використовують побутові зволожувачі.

Перед купівлею кондиціонера в квартиру, потрібно ретельно вивчити асортимент пропозицій і правильно підібрати прилад, який відповідав би умовам в приміщенні. Щоб розрахувати необхідну потужність, потрібно враховувати висоту стель в приміщенні, його площу і кількість вікон. Вплив має також розташування вікон (сторона світла), кількість людей, що проживають в квартирі і наявність техніки, яка виділяє тепло.

Різноманітність спліт-систем

Настінні кондиціонери – найпопулярніший тип спліт-систем. Вони відрізняються широким асортиментом моделей і форм-факторів, великим діапазоном цін, а також ефективно справляються із завданням створення мікроклімату в квартирі. Серед додаткових переваг настінні кондиціонери можуть запропонувати такі функції, як забір свіжого повітря з вулиці, іонізація, фільтрація та очищення, осушення і зволоження повітря. Завдяки цьому, такі спліт-системи здатні контролювати основні параметри клімату, створюваного в приміщенні.

Канальні кондиціонери –  чудова альтернатива настінним у випадку, якщо немає можливості закріпити внутрішній блок на стіні. Такі кондиціонери вмонтовуються в зоні підшивної стелі і непомітні зовні (видно тільки решітки блоку). Крім того, канальні кондиціонери характеризуються більшою потужністю і здатні ще ефективніше справлятися з охолодженням і обігрівом квартири. До їх переваг можна також віднести низький рівень шуму і енергоспоживання.

Стельові спліт-системи часто застосовуються у невеликих квартирах з обмеженим вільним простором, оскільки спосіб їх монтажу дозволяє не займати багато місця. Вони рівномірно розподіляють повітря по всьому периметру приміщення, що забезпечує підтримку однакової температури повітря в усіх частинах кімнати. За рахунок своєї компактності та універсальності, а також завдяки доступній вартості, стельові кондиціонери широко застосовуються у житлових та побутових приміщеннях, створюючи оптимальний мікроклімат.

Підлогові кондиціонери встановлюються в нижній частині стіни. Такі кліматичні системи дозволяють без великих енерговитрат обігрівати і охолоджувати житлові приміщення різних площ. При виборі моделі підлогового кондиціонера в першу чергу потрібно враховувати розміри кімнати. Завдяки універсальному зовнішньому вигляду цей тип кондиціонерів підійде до будь-якого інтер'єру.

Системи центрального кондиціонування

Центральний кондиціонер по суті не є автономним. Для повсякденної роботи йому необхідне зовнішнє джерело холоду: вода від чиллера, фреон від компресорно-конденсаторного зовнішнього блоку, або ж гаряча вода, що подається від системи центрального опалення для обігріву приміщення. Центральний кондиціонер здатний одночасно виконувати відразу кілька кліматичних функцій – системи вентиляції, кондиціонера, а також зволожувача і очищувача повітря.

Повітря, що пройшло попередню обробку в центральному кондиціонері, розподіляється через систему повітропроводів по приміщеннях. Цей тип кондиціонерів належить до промислових і призначений для одночасного обслуговування кількох невеликих або одного великого приміщення. За необхідності можлива установка кількох промислових кондиціонерів відразу.

Центральні кондиціонери складаються з типових секцій (тривимірних модулів), які призначені для регулювання, охолодження, нагрівання, змішування, очищення, зволоження чи осушення і переміщення повітряних мас. До переваг цього обладнання зараховують здатність ефективно підтримувати задану температуру, рухливість і вологість повітря в приміщеннях з великою площею та об'ємом. Головний недолік таких систем – непрості монтажні роботи з установки зовнішніх блоків та системи комунікацій.

Імена та ціни

Популярні на ринку торгові марки, які можуть похвалитися надійною репутацією: Daikin, York, Mitsubishi, Fujitsu, Samsung, General, Hualin, Kentatsu, Carrier, Panasonic, LG, Midea, Dekker, Cooper & Hunter, Neoclima. Вартість побутових спліт-систем в залежності від виробника, потужності, наявності додаткових функцій обійдеться покупцеві від 7 до 12 тис. грн. Промислові системи центрального кондиціонування коштуватимуть замовникові від 18 до 50 тис. грн.