Реєстрація /

Укладення лінолеуму своїми руками – завдання цілком реальне

Робимо підлогу самостійно

Крім універсальності, широкого асортименту і доступної ціни, популярність лінолеуму можна пояснити також простотою укладення, яке не вимагає спеціальних навичок і високих витрат. Лінолеум – покриття, перевірене часом, оскільки воно використовується в житлових і комерційних приміщеннях вже близько 100 років і, хоча й зазнало за цей час змін у структурі та складі, не втратило своїх споживчих позицій. Найближчим часом падіння популярності цього покриття не передбачається через відсутність співставної за характеристиками і ціною альтернативи.

Грамотна підготовка – половина успіху

Якщо ви все-таки зупинили свій вибір на лінолеумі, ознайомилися з усіма його характеристиками і придбали необхідний метраж полотна, вам залишається правильно і акуратно укласти лінолеум в приміщенні. Це завдання досить нескладне, але складається з кількох етапів і вимагає певної підготовки.

Сьогодні на ринку представлений великий вибір лінолеуму шириною від 2 до 4-х метрів. Матеріал потрібно купувати з деяким запасом на підрізання, а також на підгонку малюнка, якщо лінолеум має структурний орнамент. При цьому додають до кожної сторони по одному сантиметру для компенсації можливої кривизни стін. Крім цього варто не забувати про стики. В ідеалі укладення має відбутися від стіни до стіни без стиків. Але в наших квартирах це непросто. І, якщо без стиків не обійтися, потрібно визначитися з їх напрямком і видом закладення швів (холодна чи гаряча зварка).

Перший етап робіт з укладення лінолеуму – підготовчий. На цьому етапі основним завданням є вирівнювання основи підлоги (бетонної чи дерев'яної). Для цього в бетонній підлозі шпаклівкою затираються тріщини, вибоїни, вм'ятини, після чого поверхню ретельно шліфують. При наявності зруйнованих ділянок або пошкодженої стяжки, місця піддаються локальному ремонту, після чого поверхню заливають самовирівнювальною сумішшю (рідка стяжка). Дерев'яні підлоги вирівнюють за допомогою листів фанери, які з'єднуються шпаклювальною сумішшю і кріпляться до основи саморізами.

Укладати новий лінолеум на старий, без його демонтажу, фахівці не рекомендують. З точки зору мікроклімату в приміщенні і терміну використання нового покриття, необхідна заміна лінолеуму, перед чим має відбутися очищення і вирівнювання поверхні підлоги.

Наступним етапом є вимірювання параметрів приміщення і підгонка лінолеуму за малюнком. Для цього рекомендується накреслити план приміщення і всіх його параметрів, що дозволить найбільш точно прорахувати розмір і принцип укладення покриття. Далі лінолеум розстеляють у приміщенні і дають йому вилежатися (бажано залишити покриття на дві доби при температурі вище 18 градусів), прийнявши форму підлоги. Потім приступають безпосередньо до укладення, яке можна проводити кількома способами.

Приступаємо до роботи

Безпосередньо укладення починається з розкрою лінолеуму за схемою, створеною на етапі вимірювання і підгонки. Потім на підготовлену поверхню підлоги за допомогою шпателя наноситься спеціальний клей і залишається до повного висихання (час вказано в інструкції). Далі відбувається укладення лінолеуму, під час якого спеціальною «праскою» пригладжується поверхня матеріалу, для «вигнання» повітря з-під покриття.

Другим варіантом кріплення лінолеуму до підлоги може бути укладення на двосторонній промисловий скотч. Цей спосіб вимагає більшої майстерності і акуратності. Спочатку скотч потрібно розподілити по зворотній поверхні лінолеуму, а потім обережно, уникаючи утворення «повітряних пробок», кріпити до основи підлоги. Після закінчення укладення, незалежно від способу, лінолеум додатково кріпиться плінтусами.

Необхідні умови

Щоб лінолеум прослужив вам довго, необхідно укладати його на завершальному етапі ремонтних робіт. Вологість в приміщенні не має перевищувати 5%, інакше є ризик розшарування і утворення цвілі зсередини. Нанесення шару грунтовки обов'язкове. Для цих цілей краще використовувати дисперсійний клей (мастику), розбавлений водою.

У домашніх умовах для обробки стиків краще використовувати холодне зварювання – спеціальна клейка суміш, що забезпечує надійне з'єднання. Необхідно враховувати, що для обробки швів щойно укладеного лінолеуму використовується клей типу А, для зварювання швів давно настеленого покриття – клей типу С. При роботі з комерційними покриттями більше підійде гаряча зварка, що забезпечує щільніший стик.

Якщо процес укладення лінолеуму своїми руками здається вам надто складним, можна звернутися до професіоналів. Вартість цієї роботи порівняно невисока. Укладення 1 кв. м побутового або напівкомерційного лінолеуму коштуватиме від 20 до 30 грн. Комерційний і натуральний лінолеум майстер укладе за 40-60 грн. за кв. м. Зазвичай у вартість такої послуги включена і попередня консультація по вимірах і стиках полотнища.