Реєстрація /

Ввімкнути режим економії

При невеликих затратах можна суттєво зекономити енергію.

В сучасних квартирах і будинках кількість побутової техніки, оргтехніки та інших електроприладів дуже велика. Більше того, її щоразу стає більше. Однак комунікації переважної частини житлового фонду нашої країни проектувалися і закладалися за нормами далекими від нинішніх навантажень.

Відповідно, це тягне за собою два основні наслідки:

  • Навантаження на внутрішньобудинкові електромережі постійно зростає, що призводить до перевантажень і різних локальних аварій, і в гіршому випадку може закінчитися поломкою електроприладів і навіть пожежею.
  • Високі витрати із сімейного бюджету на оплату рахунків за спожиту електроенергію. Що в умовах регулярного подорожчання стає серйозною статтею витрат.

У країнах Західної Європи та Північної Америки проблемою енергозбереження домогосподарств активно займаються з 80-х років минулого століття, пропонуючи різні рішення і технології. У нашій країні цим питанням перейнялися зовсім недавно. В результаті проведених досліджень з'ясувалося, що тільки за рахунок локальної економії, кількість енергії, що споживається можна скоротити на 40%. І при цьому цілком розумним є використання напрацьованого західними країнами досвіду, більша частина з якого є актуальною і для наших умов.

Усуваємо тепловтрати

Якщо розглянути тепловий баланс квартири в багатоквартирному будинку, стає зрозуміло, що більша частина теплової енергії опалювальної системи йде на перекриття втрати тепла. Рівень тепловтрат в житловому приміщенні з центральним опаленням та водопостачанням виглядають так: втрати через неутеплені вікна і двері – 40%; втрати через скло – 15%; втрати через стіни – 15%; втрати через стелю і підлоги – 7%.

Тому такі енерго- і теплозберігаючі дії, як установка сучасних склопакетів і вхідних дверей, зовнішнє утеплення стін, заміна радіаторів на сучасні моделі з регулюванням потужності, безумовно, є основними для створення комфортного мікроклімату в квартирі.

Міняємо лампочки

Однак якщо говорити не тільки про комфорт, але і про економію, є безліч простих і не затратних способів зменшити використання тепла та енергії. Перша умова енергозбереження – грамотний підхід до питання освітлення в квартирі. Раціональним рішенням буде заміна ламп розжарювання на більш економічні – люмінесцентні. Вони окуплять себе за час використання до 6 разів. Енергозберігаючі лампочки служать на порядок довше і при цьому не поступаються в якості освітлення, необхідно лише пам'ятати про правила утилізації таких ламп. Плануючи ремонт, віддавайте перевагу світлим тонам для стін, це допоможе скоротити витрати на освітлення на 10%.

Також ефективному енергозбереженню сприяє установка різних лічильників і датчиків. Знаючи, що за кожен спожитий кіловат, калорію, куб і т.д. доведеться платити, користувачі починають свідомо знижувати споживання.

Оптимізуємо побутову техніку

Найбільш насиченим приладами, що активно споживають електрику, приміщенням в квартирі, безумовно, є кухня. Тому саме з кухнею доведеться попрацювати грунтовно. В першу чергу, купуючи велику побутову техніку (холодильник, пральна і посудомийна машини, духовка) звертайте увагу на клас енергозбереження, вказаний виробником. Найкраще купувати техніку класу А+ і А.

У звичайному будинку або квартирі, холодильник використовує в середньому 3-5% електроенергії. Чим рідше відкриваються дверцята холодильника, тим менше енергії він витрачає на відновлення температури. Правильно встановити холодильник так, щоб між стіною і його задньою стінкою залишалося достатньо місця для вільної циркуляції повітря. Теплообмінник, розташований на задній стінці, повинен вільно скидати тепло. Встановіть температуру всередині холодильника на рівень 3-5 градусів. А морозильної камеру – від -15 до -18. Цього достатньо.

Також холодильник і плиту потрібно встановити на максимально можливій відстані один від одного. Різниця в енергоспоживанні холодильника в такому випадку буде відрізнятися у два рази.

Вимикаємо stand-by і відкриваємо батареї

Йдучи з квартири, не варто залишати електроприлади в режимі очікування (stand-by). Телевізор, наприклад, в такому режимі «з'їдає» на місяць 21 кВт, а зарядний пристрій мобільного телефону 8 кВт.

В опалювальний сезон варто встановити за батареями екрани-тепловідбивачі, а самі батареї тримати відкритими (не закривати шторами і гардинами), це значно зменшить тепловтрати приміщень. Правильно проведене зовнішнє утеплення стін, допоможе зберегти до 50% тепла з приміщення.

Хороші результати демонструє моніторинг та модернізація системи теплопостачання. Ці заходи призводять до значної економії витрат на опалення та гаряче водопостачання. Заміна несправної запірної арматури та окремих ділянок трубопроводів усуває витоки води, а також теплоносія в системі опалення. Монтаж теплоізоляції системи опалення дозволяє зменшити тепловіддачу від трубопроводів і знизити теплові втрати на 2-3 кВт/куб. м в рік.