Реєстрація /

Шуба для квартири

Як утеплити своє помешкання.

Дефіцит і постійне подорожчання теплоносіїв, яке особливо відчутне в останні роки, змушує українців задуматися над можливостями локального теплозбереження. В першу чергу кожен з нас може подбати про те, щоб утеплити власну квартиру чи будинок.

Клімат у квартирі – турбота мешканців

Найбільш популярними і доступними методами зробити своє житло максимально комфортним і енергоефективним в осінньо-зимовий період є установка пластикових склопакетів (особливо з енергозберігаючим склом), регуляторів на труби центрального опалення і, звичайно, зовнішнє утеплення квартири.

У більшості будинків сучасної забудови (від 2005 року побудови) ці питання вирішені централізовано ще на етапі будівництва. В них передбачені сучасні вікна, системи опалення та захисний шар теплоізоляції. А ось будинки більш раннього періоду вимагають підвищеної уваги і дій мешканців у вирішенні цього питання.

У кліматичних умовах нашої країни як зовнішній утеплювач використовують два види матеріалів: мінеральна вата і пінопласт (пінополістирол). Крім значного зниження тепловтрат, ці матеріали також захищають зовнішні стіни в приміщеннях від вологості, попереджають утворення цвілі і грибка. Свою роль облицювання стін відіграє і в спеку, виконуючи роль термоса і зберігаючи у квартирі прохолодне повітря. Безпосередньо роботи з облицювання та утеплення зовнішніх стін краще проводити в міжсезоння – навесні або восени.

Варіанти утеплювача

Сучасна технологія зовнішнього утеплення квартир у багатоквартирних будинках є багатошаровою конструкцією, яка складається з таких головних шарів:

  • Клейового;
  • Теплоізоляційного (пінопласт або мінвата);
  • Армованого;
  • Декоративно-захисного (короїд, декоративна штукатурка).

Теплоізоляційні властивості у пінопласту і мінеральної вати практично однакові. А ось повітря-і паропроникність у пінопласта нижча, тому мінвату можна назвати більш «дихаючим» матеріалом. При цьому мінеральна вата значно важча за пінопласт і для її кріплення необхідно використовувати потужніші дюбелі.

Також при виборі утеплювача необхідно враховувати ступінь його горючості і висоту споруди, поверх, на якому розташовується квартира. Наприклад, мінвата не має обмежень по висоті використання, що підтверджується маркуванням НГ (негорючий) на упаковці цього утеплювача. А упаковки пінопласту марковані значками Г-1 або Г-2 (ступінь горючості), що обмежує можливості його використання висотою до 26 метрів.

У зв’язку з деякими перевагами мінвати, вартість даного утеплювача трохи вища, ніж пінопласту.

Особливості та вартість утеплення

Сам процес утеплення складається з кількох етапів. В першу чергу до фасадних стін приклеюють утеплювач. Через добу після повного висихання клею, утеплювач закріплюють механічно (за допомогою дюбелів), після чого наносять армований гідрозахисний шар (клей зі спеціальною склосіткою). Цей шар необхідно витримати три доби до повного висихання, після чого наноситься вирівнюючий шар. Фахівці попереджають, що такі роботи слід проводити при температурі від +5 до +25 градусів за Цельсієм і вологості не вище 60-65%.

Далі йде декоративний етап – покриття стіни з утеплювачем штукатуркою. Штукатурка може бути мінеральною або органічної. Мінеральні штукатурки – сухі (на основі цементу) або силікатні. До органічних належать суміші на основі акрилу або силікону. Другий тип штукатурки обійдеться покупцеві на 25-30% дорожче, але є більш сучасним і надійним покриттям.

Зазвичай майстри з зовнішнього утеплення використовують комплексні рішення, які пропонують відомі фірми-виробники оздоблювальних та будівельних матеріалів. Це зменшує ризик того, що на одному з етапів матеріали виявляться неякісними. З популярних на вітчизняному ринку можна виділити системи зовнішнього утеплення Ceresit CT, «Майстер-Супер», «КНАУФ - Тепла стіна», «Століт».

Ціна, яку компанії пропонують на ринку послуг зовнішнього утеплення, зазвичай включає в себе вибраний замовником комплект матеріалів або систему і послуги майстрів. Також ціна варіюється в залежності від поверху, обраного утеплювача і інших супутніх чинників. В середньому ринок пропонує вартість від 250 до 350 грн. за кв. м. при утепленні стін пінопластом, і від 300 до 400 грн. за кв. м при використанні мінеральної вати.