Реєстрація /

Душова кабіна в міській квартирі: критерії вибору

За що варто платити, а що виявиться викнинутими на вітер грішми.

Душова кабіна за останнє десятиліття стала частим «гостем» у квартирах українців. Вона може як складати гідну альтернативу звичній ванні, так і бути її «сусідом», доповнюючи один одного. При цьому душова кабіна є повноцінним самостійним пристроєм, здатним виконувати великий спектр функцій: від стандартного душа до різноманітних гідромасажних процедур з підсвічуванням і музичним супроводом. До того ж, установка душової кабіни замість стандартної ванни дозволяє заощадити простір у санвузлі, що актуально для багатьох міських квартир старих планувань.

Прості і складні

При виборі душової кабіни, на відміну від ванни, в першу чергу необхідно звернути увагу на її конструкцію, а потім – на матеріал піддону. Конструкційно виділяють два типи душових кабін: відкриті і закриті. Перший тип часто називають душовими куточками або збірними конструкціями: вони огороджують зону душу лише частково – внутрішня стінка є стіною ванної кімнати, встановлюються такі кабіни зазвичай в кутку ванної. Варіант, коли душова кабіна стоїть безпосередньо на підлозі в багатоквартирних будинках, застосовується вкрай рідко через неестетичність цього рішення та проблемні питання , пов'язані з надійною гідроізоляцією.

Другий різновид – душові бокси або моноблочні кабіни. Це автономні, повністю закриті по периметру (часто з дахом) кабіни, часто мають складну електронну начинку і багато функцій: гідромасаж, підсвітка, радіо-модуль, ефект парової лазні і навіть аромотерапії.

Існує також третій різновид – комбіновані душові кабіни. Це конструкція «два в одному» – повноцінна ванна і душова кабіна. Відрізняється високою функціональністю і при цьому займає місце нарівні із звичайною ванною. Коштує така кабіна недешево, але якщо бюджет дозволяє – можна отримати вдома універсальний пристрій і щось схоже на SPA-салон або сауну як бонус.

Міцність і стійкість – понад усе

Другий важливий критерій вибору душової кабіни – матеріал піддону. На ринку сантехніки представлені п'ять основних різновидів піддонів для душових кабін:

  • Металеві (сталеві) емальовані;
  • Фаянсові (керамічні);
  • Акрилові;
  • З штучного мармуру;

Чавунні емальовані (на сьогоднішній день практично не виробляються).

До піддонів не виставляється багато вимог. Основні критерії, яким має відповідати піддон душової кабіни: міцність, стійкість покриття до механічних пошкоджень (подряпин, сколів), швидкість прогрівання поверхні, естетичний зовнішній вигляд, наявність рифлення на поверхні піддону, яке перешкоджає ковзанню.

Герметичність під питанням

Двері душових кабін, як правило, виготовляються зі скла або пластику, які можуть бути прозорими, матовими або структурними (шорсткими). Одно- або двосегментним дверям необхідна велика площа ванної кімнати, однак каркас такої кабіни міцніший. Розсувні двері займають менше місця. У дешевих варіантах душових кабін (частіше збірних) можливі проблеми з якістю прилягання і герметичністю розсувних дверей, хиткістю конструкції. Тому щоб уникнути подібних проблем варто вибирати якісні вироби відомих виробників.

На що звернути увагу

Перед покупкою душової кабіни варто уточнити, чи достатній тиск води у вашому будинку, якщо модель вашої кабіни передбачає функції гідромасажу або паролазні. Зробити це можна у сантехніка в експлуатаційній службі. Інакше може виявитися, що ви не зможете користуватися передбаченими в конструкції сучасної душової кабіни функціями, тож нема сенсу за них і переплачувати.

Коли ви визначилися, яка саме душова кабіна вам потрібна і наскільки вона відповідає вашому бюджету, наявності місця у ванній кімнаті і технічним можливостям водонапірної системи, залишається переконатися в якості і надійності обраного варіанту, а саме:

  • Відсутність вібрацій, деформацій і скрипів при перебуванні всередині кабіни;
  • Надійність регулюючої фурнітури;
  • Жорсткість кріплення і плавність ходу дверного механізму;
  • Наявність діючих в Україні сертифікатів і санітарних висновків.

Сьогодні на вітчизняному ринку сантехніки представлені і користуються попитом душові кабіни переважно європейських виробників: Ravak (Чехія), Radaway, Kolo, Cersanit (Польща), Devit (Англія, Італія), Fabio, Apollo (Китай), Aquaform (Німеччина), Kermi (Швейцарія). Бюджет такого придбання коливається в широких рамках: від 2-5 тис. грн. за збірні конструкції душових кабін до 6-16 тис. грн. за душові бокси з різним асортиментом додаткових функцій.