Реєстрація /

Дерев'яна підлога: просто і практично

За яких умов дерев'яна підлога буде служити довго.

Дерево по праву можна назвати найпопулярнішим натуральним оздоблювальним матеріалом в сучасному інтер'єрі. Вже багато століть воно не втрачає своєї актуальності, легко пристосовуючись під різні віяння інтер'єрної моди. До того ж, сучасні способи обробки і покриття деревини допомагають матеріалу набувати актуальні споживчі властивості: витривалість, теплопровідність, багату відтінками палітру, гладку структуру тощо.

Хороші умови – запорука довговічності

Одним з найбільш популярних способів використання деревини в сучасному будинку є дерев'яні підлоги. Відповідно до класифікації дерев'яних підлог, можна умовно виділити чотири основні групи:

  • Підлога з деревини;
  • Паркет;
  • Паркетна дерев'яна дошка або плита;
  • Паркетна клеєна дошка.

За умов правильної експлуатації і дотримання сприятливої ​​атмосфери в приміщенні, дерев'яна підлога буде служити довго, не втрачаючи при цьому своїх характеристик. Ідеальними умовами для приміщення, в якому стелять дерев'яну підлогу є вологість повітря не вище 60% і температура – не нижче +8 градусів. При підвищеній вологості дошки розбухають і розширюються, при пониженій – зсихаються і з'являються тріщини. Під підлогою обов'язково має бути вентиляція, для запобігання появи грибка і цвілі. Тому оптимальним способом укладання дерев'яної підлоги є монтаж елементів на спеціальний каркас з поздовжніх балок.

Процес потребує часу

Дерев'яну підлогу встановлюють прямо по балках, якщо крок балок невеликий, відстань між балками – 800-850 мм для дощок товщиною 35-40 мм. Якщо використовуються більш товсті дошки, тоді крок між балками можна збільшити до 1 м., при більш тонких – зменшити до 500-600 мм. З метою покращення звукоізоляції між балками і опорною частиною встановлюють прокладки з м'якої ДВП, просоченої антисептиком.

Оскільки деревина матеріалу «жива», перед укладанням дерев'яної підлоги дошки необхідно розпакувати і залишити в приміщенні на кілька днів, щоб вони змогли адаптуватися до мікроклімату і прийняти стабільний стан.

Укладання масивної дошки дерев'яної підлоги проводиться в такій строгій послідовності:

  • При укладанні масивної дошки підлоги головне – положення першого ряду строго в паралельній лінії центру кімнати. Для цього необхідно визначити цю центральну лінію за допомогою мотузки.
  • Перший рейковий ряд вкладається шипами до стіни і відразу прикручується саморізами (шурупами). В подальшому головки шурупів закриє плінтус.
  • Друга сторона фіксується під нахилом до балок за допомогою пазів.
  • Подальші рейкові ряди кріпляться в пазах попередніх рядів шурупами.
  • За аналогією з першим рядом, останній кріпиться біля стіни.
  • Рейки притискаються одна до одної щільно за допомогою колодок. Дерев'яна підлога не сприймає укладання способом «плаваючої підлоги», тому рейки кріпляться до кожної балки шурупами.

Останні штрихи

Останнім кроком є ​​обробка. Для цього дерев'яну підлогу з лицевої сторони покривають водорозчинним однокомпонентним дисперсійним напівглянцевим (поліуретан-акриловим) лаком або звичайним лаком для паркету. Така обробка забезпечить довготривалий захист дерев'яної підлоги від забруднень, миючих хімічних засобів, жиру і подряпин.

Ходити по собі свіжоукладена дерев'яна підлога дозволяє вже через добу, а зі встановленням меблів рекомендується почекати ще тиждень.

Вартість комплектуючих для дерев'яної підлоги залежить в першу чергу від сорту і різновиду деревини. Дошки для підлоги з сосни можна придбати за 80-90 грн. за кв. м, дубові обійдуться  100-120 грн. за кв. м, дошка з більш рідкісних сибірського кедра чи модрини коштує 120-150 грн. за кв. м. Вартість робіт з монтажу дерев'яної підлоги, що включають настил підлоги на балки, шліфування і покриття лаком обійдеться замовникові від 80 до 110 грн. за кв. м.