Реєстрація /

Зростання вартості оренди землі спричинить зростання цін на житлову нерухомість

Будь-які зміни впливають на ціни квартир.

Експерти зазначають, що підвищення вартості оренди земельних ділянок під багатоквартирну житлову забудову в Києві позначиться на вартості нового житла для кінцевого споживача.

Про це заявила комерційний директор «Інтергал-Буд» Ганна Лаєвська, коментуючи ініціативу столичної влади про збільшення у Києві з 3% до 12% ставки орендної плати для земельних ділянок під багатоквартирну житлову забудову.

«За останній рік собівартість будівництва й так значно зросла, що, природно, вплинуло на ціни на квадратні метри», – зазначила Лаєвська.

За її словами, з погляду інвесторів такі ініціативи міських депутатів, звісно, ​​є негативними.

«У 2021 році в середньому вартість квадратного метра у столиці й так зросла на 40%. Ціновий стрибок уже позначився на попиті. Стимулювання подальшого зростання вартості врешті-решт призведе до того, що ще менша кількість киян зможуть дозволити собі покращити житлові умови, купуючи квартири в нових, більш комфортних будинках», – додала Лаєвська.
На її думку, калькуляція, яку як аргументи навів ініціатор цієї зміни, не є коректною.

«Не враховано витрати компаній-забудовників. А це величезні суми, які девелопери витрачають, у тому числі модернізацію міських інженерних мереж», – резюмувала Ганна Лаєвська.

Раніше повідомлялося, що обсяги будівництва у Києві показали позитивну динаміку.

Стаття по темі: Оренда квартири в Києві: як не стати жертвою шахраїв і що робити, якщо таке сталося

Джерело