Реєстрація /

Як зміняться комунальні тарифи з вересня в Україні

Українців заспокоїли.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, зусилля держави націлені на сталість тарифів ЖКГ, які є сферою відповідальності Кабміну. Згідно з відповідною постановою чинні тарифи мали діяти до 31 жовтня 2022 року.

Тобто з 1 вересня 2022 року тарифи на електроенергію для населення залишатимуться без змін та залежатимуть лише від обсячу споживання:

  • 1,44 грн/кВт-година – за місячне споживання до 250 кВт-година;
  • 1,68/кВт-година – за місячне споживання понад 250 кВт-год.

Крім того, знизити ціну у платіжці за світло можна, спочиваючи електроенергію за окремими денними й нічними тарифами.

Постановою Про затвердження Змін до Правил роздрібного ринку електричної енергії передбачено ряд кроків назустріч споживачу в аспекті захисту прав споживачів, а саме:

  • врегульовується спрощена процедура зміни електропостачальника, що дасть можливість споживачу в порівнянні з нормативно встановленим строком переходу до нового електропостачальника в 21 день, здійснювати такий перехід за 3 дні;
  • з метою забезпечення побутових споживачів зрозумілою та коректною інформацією щодо нарахувань за спожиту електричну енергію, електропостачальників зобов’язано в рахунках на оплату зазначати інформацію про початкові та кінцеві покази засобів обліку електричної енергії, на підставі яких здійснюються нарахування;
  • для споживачів, електроустановки яких мають невелику потужністю до 0,1 кВт, спрощено відносини з електрозабезпечення, а саме врегульовано організацію комерційного обліку та визначення обсягів споживання без встановлення засобів вимірювальної техніки (лічильників).

Таким чином, регулятор накладає на постачальників електроенергії обов’язок включити нову графу в рахунки на оплату комунальної послуги. Інформація щодо початкових та кінцевих показів лічильників буде базою для нарахування оплати за спожитий обсяг електроенергію за останній місяць.

Читайте також: Що чекає ринок нерухомості у вересні та до кінця року – думка експертів

Тариф на газ з 1 вересня

Згідно з ухваленим мораторієм, ціна газу для побутових споживачів не підлягає збільшенню від ціни, що застосовувалася станом на 24 лютого 2022 року. Тобто, з 1 вересня тариф на газ для населення не зміниться.

Тариф на воду з 1 вересня

Тарифи на воду зросли ще у січні 2022 року, нагадує «Апостроф». Нові ціни ухвалила Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) для 45 водоканалів.

В Україні є дві групи тарифів: централізоване постачання холодної води та водовідведення. Ціни на них відрізняються залежно від регіону.

Раніше повідомлялося, що комунальні тарифи для киян не зміняться.

Джерело