Реєстрація /

Верховний суд дозволив виселити членів сім'ї власника після продажу житла

Палата Касаційного цивільного суду роз'яснила один з найбільш спірних питань

Верховний Суд в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду опублікував роз'яснення по справі № 638/13030/13-ц, яка стосується спору за продане житло. За рішенням суду, право членів сім'ї власника житла користуватися ним може виникнути і існувати лише при наявності права власності на житло у особи, членами сім'ї якої вони є.

Як повідомляє «ЮрЛіга», спірний об’єкт, по якому випущено роз'яснення, продавався три рази. Позивач, який зажадав виселення родичів колишнього власника, став вже третім покупцем житлового об'єкта.

Суд роз'яснив, що «право членів сім'ї власника користуватися житловим приміщенням може виникнути і існувати лише при наявності права власності на будинок у особи, членами сім'ї якого вони є. Після припинення права власності у власника (укладено договір купівлі-продажу), члени його сім'ї втрачають право користування житловим приміщенням».

Стаття по темі: Види шахрайства під час продажу квартири: як не стати жертвою аферистів

Окремо суд вказав, що тривале користування спірним об’єктом, з огляду на зміну власника, не може бути підставою для відмови в захисті прав нового власника на користування житлом на свій розсуд.

Раніше Господарський суд Києва повернув на користь держави право власності на будівлю на вул.Бульварно-Кудрявській, 27. Виявилося, що приміщення «Інституту травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України» було зареєстровано на фізичну особу на підставі підробленого договору купівлі-продажу і було внесено в статутний фонд приватного товариства.

Джерело