Реєстрація /

В Україні з'явилася перша «житлова електростанція»

Київська багатоповерхівка віддаватиме надмірну електроенергію.

Багатоквартирний житловий будинок Києва, ОСББ на вулиці Митрополита Шептицького, отримав статус «активного споживача» електроенергії. ОСББ, що встановило обладнання для сонячної генерації і виробляє за його допомогою електроенергію, тепер зможе постачати надлишок у загальну енергомережу країни. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«ОСББ, із головою правління Станіславом Донцовим, є прикладом комплексного господарського підходу до управління житлом, розуміння потенційних ризиків функціонування будинку в умовах відключень електроенергії та застосування ефективних рішень. Будинок  є активним учасником київських муніципальних програм – Конкурсу енергоефективних проєктів «70/30%», програми часткового відшкодування незалежних джерел енергії. Як результат, 16-поверхівка оснащена сонячною станцією на даху, трьохфазними інверторами, потужною акумуляторною батареєю та іншим супутнім обладнанням, що дозволяє генерувати електроенергію, зокрема завдяки сонячній енергії.  В умовах знеструмлення в будинку все одно працюють насоси для підкачки води, ліфт, освітлення в коридорах, є інтернет. А з 1 жовтня ОСББ працює як «активний споживач», уклавши відповідну угоду з електропостачальником, та продає електричну енергію за цінами «Ринку доби наперед», – сказав Петро Пантелеєв.

За інформацією голови ОСББ, у середньому об’єднання планує генерувати в загальну мережу: влітку – 70-80 кВт*год, восени та навесні – 40-45 кВт*год.

Він підкреслив, що це вперше в Україні житловий будинок не тільки подбав про власну енергетичну ефективність та надійну роботу взимку, а й виконав важливу соціальну місію, і тепер надлишкову електроенергію постачає в енергосистему країни, тим самим підтримуючи її.

Раніше повідомлялося, що вакантність на офісну нерухомість у столиці все ще не вийшла на довоєнний рівень.

Джерело