Реєстрація /

В Україні спростили приєднання нових виробників електроенергії до мереж

Очікується, що зміни сприятимуть диверсифікації джерел виробництва електричної енергії.

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), спростила процедуру приєднання генеруючих установок (газотурбінних, газопоршневих, когенераційних тощо) до електричних мереж.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні регулятора, передає пресслужба НКРЕКУ.

Зокрема, Нацкомісія зобов'язала приєднувати генерувальні установки до електромереж без сплати ставки за приєднання та спростила відповідну процедуру.

«Це важливо з огляду на суттєві пошкодження енергетичної інфраструктури внаслідок ракетно-дронових ударів РФ, що негативно позначилося на стійкості енергетичної системи України», – зазначили у НКРЕКУ.
Зміни, внесені до постанови НКРЕКУ (від 26 березня 2022 р. № 352), спрямовані також на:

  • скорочення термінів видачі та узгодження технічних умов;
  • зменшення кількості документів на отримання послуги приєднання;
  • забезпечення мінімальних технічних вимог для паралельної роботи генеруючих установок з енергосистемою;
  • використання у пріоритетному порядку існуючої енергетичної інфраструктури.

Очікується, що зміни сприятимуть диверсифікації джерел виробництва електричної енергії та покриттю дефіциту потужності в енергетичній системі України.

«Зараз країна потребує нової генерації. Ми, зі свого боку, робимо цей важливий крок. По суті – це кардинальне спрощення та здешевлення процедури приєднання нових генеруючих установок», – підкреслив голова НКРЕКУ Валерій Тарасюк.

Раніше повідомлялося, що у Київській області повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності вже відновили майже 17 тис. об'єктів. Основна частина, 15,3 тис. будинків, це приватні та багатоквартирні будинки.

Джерело