Реєстрація /

В Києві збирают гроші на реконструкцію найбільшого годинника столиці

Годинник на фасаді Інституту історії України НАН не працює 15 років

В Києві днями розпочався збір коштів ремонт та реставрацію непрацюючого годинника на будинку по вул. Грушевського, 4 в центрі столиці. Цей годинник з циферблатом розміром в 2 метри не працює вже 15 років, а на його ремонт потрібно не менше 200 тисяч гривень.

За кілька днів на реставрацію годинника внесли свої пожертви близько 160 небайдужих громадян, зібрано 100 тисяч гривень.

«Це не тільки відновлення механізму, це ще й встановлення підсвітки, яка там колись була. Бо зараз там жодної лампи не залишилось. Циферблат не плануємо взагалі чіпати, тому що це цілісний артхітектурний ансамбль, його змінювати точно не потрібно», – зазначив один з ініціаторів відновлення годинника Роман Грищук.

Найбільший годинник Києва

Довідка

Найбільший годинник Києва розташований на фасаді Інституту історії України Національної академії наук на вулиці Грушевського. Його стрілки завмерли на позначці 11:55 на 15 років.

Годинник пропрацював з 1960-х до кінця 1990-х. На початку 2000-х років він почав показувати час з похибками, а згодом і зовсім зупинився.

Ремонт ускладнює й те, що механізм годинника досить складний, багато деталей є унікальними та потребують виготовлення на замовлення.

Джерело