Реєстрація /

Україні потрібно понад десять років, щоб забезпечити всіх ВПО житлом

Поки пропозиція низька.

Аналітичний центр Київської школи економіки надає дані, що внаслідок бойових дій уже пошкоджено чи зруйновано понад 93,7 млн ​​кв.м. Якщо оцінити метраж, введений в експлуатацію в багатоквартирних будинках за два роки війни – це 3,88 млн кв.м у 2023-му і 4,32 млн кв. м. Навіть якщо припустити, що бойові дії завершилися, і орієнтуватися на найбільш продуктивний за останні роки 2021-й, коли між covid-кризою та повномасштабним вторгненням встигли здати понад 7 млн ​​кв.м у багатоквартирних будинках, найбільш грубі розрахунки свідчать, що всі І на відновлення знадобиться понад десять років.

Про це 100realty.ua розповів Євген Фаворов, голова правління Української асоціації девелоперів.

За словами експерта, значна частина введених новобудов була призначена для задоволення попиту, що існував до війни, а не для заміщення втраченого житла. Ще один важливий момент: девелопери сьогодні більше зосереджені на завершенні раніше розпочатих об'єктів і менш активно розпочинають нові. Дані Держстату свідчать про зменшення кількості квартир у нових проектах на 41% у 2022 році та про подальше зменшення ще на 45,7% у 2023 році. Тому за будь-яких обставин протягом кількох наступних років пропозиція нерухомості скорочуватиметься.

Таким чином, для відновлення зруйнованого житлового фонду потрібно буде збільшити обсяги будівництва понад звичайний рівень попиту та залучити для цього додаткові ресурси та механізми, такі як державне фінансування, міжнародна допомога чи інші форми інвестицій. А реальний час, необхідний для відновлення зруйнованого житла, може бути значно довшим, ніж продемонструє простий розрахунок на основі поточних обсягів будівництва, і залежатиме від політичної волі до змін у регулюванні галузі, економічних умов, доступності ресурсів, політичної ситуації та інших зовнішніх обставин.

Нагадаємо, що у першому кварталі загальна площа житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, склала 2,18 млн кв.м. Це на 12,3% більше за аналогічний період минулого року, але менше обсягів введення житла в експлуатацію в останній рік до війни. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Даніло Гетьманцев за даними держслужби статистики.

Джерело