Реєстрація /

У Києві судитимуть держреєстратора, який незаконно переоформив нерухомість

Буде суд.

Подільська окружна прокуратура Києва скерувала до суду обвинувальний акт щодо державного реєстратора Департаменту з питань реєстрації КМДА за обвинуваченням у незаконній реєстрації права власності нежитлового приміщення у Подільському районі столиці підсанкційної компанії-резидента рф (ч. 2 ст. ст. 367 Кримінального кодексу України).

Слідство встановило, що «Росатом» через підконтрольну компанію володіла нежитловим приміщенням у Подільському районі площею понад 1000 кв. м. та вартістю понад 55 млн грн.

У межах слідства на вказане приміщення суд наклав арешт і передав в управління АРМА. Крім того, рішенням РНБО до «Росатома» запроваджені санкції, у тому числі у вигляді блокування активів.

Таким чином, приміщення підлягало подальшій націоналізації відповідно до Закону «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів».

З метою унеможливлення націоналізації майна резидента рф група осіб на замовлення підсанкційної компанії з використанням підроблених документів намагалась переоформити право власності на приміщення на підконтрольне підприємство з ознаками фіктивності.

Державний реєстратор через службову недбалість проігнорувала наявну в реєстрі інформацію про обтяження у вигляді арешту на це приміщення і незаконно провела державну реєстрацію права власності на нового фіктивного власника, чим спричинила шкоду державним інтересам на понад 55 млн грн.

У ході слідства забезпечене повернення вказаного приміщення державі.

У жовтні 2023 року Подільська окружна прокуратура вже передала до суду обвинувальний акт відносно двох жителів киян, які намагалися заволодіти вказаним приміщенням та були затримані у приміщенні приватного нотаріуса. Їх обвинувачують у замаху на шахрайство та використанні підроблених документів (ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190, ч. ч. 3, 4 ст. 358 ККУ).

Раніше повідомлялося, що проведуть новий тендер на продовження будівництва метро на Виноградар.

Джерело