Реєстрація /

У Києві шість ОСББ та ЖБК отримали кредити на 9 мільйонів гривень

Гроші спрямовують на енергоефективні роботи та придбання джерел альтернативного живлення.

У Києві вже шість багатоквартирних житлових будинків отримали кредити й позики на суму понад 9 млн грн від Комунального підприємства «Фонд модернізації та розвитку житлового фонду міста Києва» (Револьверний фонд). Відповідні договори на отримання коштів вже оформили ОСББ і ЖБК у Дніпровському, Святошинському, Печерському та Солом’янському районах. Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

«Кошти мешканці багатоповерхівок спрямовують на енергоефективні роботи та придбання джерел альтернативного живлення. Йдеться про встановлення та заміну будинкових лічильників, реконструкцію інженерних мереж, утеплення фасадів будинків і встановлення систем рекуперації повітря, встановлення енергоощадних дверей у місцях загального користування тощо. У деяких будинках роботи або вже виконані, як наприклад, в ОСББ «Наша оселя», або тривають», – поінформував Петро Пантелеєв.

Він нагадав, що в липні 2024 року Револьверний фонд уклав перший кредитний договір з ОСББ «Підвисоцького, 6». Загальна сума кредиту складає 1,5 млн грн на утеплення фасаду, систему рекуперації та заміну дверей.

«Кількість поданих заявок поступово зростає. Позики і кредити Револьверного фонду стають все більш дієвим фінансовим інструментом для будинкових громад, які можуть комбінувати різні міські програми. Адже більшість ОСББ, які взяли кредит, планують подаватись і на міський конкурс «70/30». А я нагадаю, що в Києві діють чотири різні програми для житлових будинків: конкурс «70/30%» для ОСББ та ЖБК, програма «Капремонти» (для всіх без винятку будинків), Компенсація вартості незалежних джерел живлення та Револьверний фонд. Комбінуючи ці програми, мешканці досягають більш лояльних і вигідних для себе умов, покращуючи свої оселі й готуючи будинки до зими», – пояснив заступник голови КМДА.

Раніше у Києві житловим будинкам компенсували вартість понад тисячі одиниць обладнання для безперебійного електропостачання.

Джерело