Реєстрація /

У Києві 60 багатоповерхівок відключать від електрики

Вони мають великі борги.

Наразі боржниками є 230 будинків, а під реальною загрозою відключення – близько 60 багатоповерхівок у столиці.

Наразі борг столичних будинків перед постачальниками сягнув 50 мільйонів гривень. Загалом фізичні особи (мешканці столиці) мають борг за електрику 120 мільйонів гривень, юридичні особи – 240 мільйонів.

Про це повідомили у КМДА.

Низка поправок, запропонованих міською владою для змін у законодавстві, що регулює відносини у житлово-комунальній сфері, не підтримуються профільним Міністерством, що призводить до відключення будинків-боржників від електроенергії.

Про це повідомила начальник Управління розвитку житлово-комунального господарства ДЖКІ Віра Радченко

Наразі на боржників чекає автоматичне подання на відключення послуги нежитлових приміщень.

Проблема полягає у тому, що збирати оплату з власників квартир і сплачувати за електроживлення можуть тільки юридичні особи, а за прийнятими в останні роки законами відповідальність за контроль за діяльністю цих юридичних осіб (ОСББ або обслуговуючі компанії – жеки) повністю покладено на співвласників будинку. Тобто відповідальність за несплату несуть мешканці. Є група будинків, де мешканці не хочуть створювати ОСББ та обирати обслуговуючу компанію.

За словами Віри Радченко, начальника Управління розвитку житлово-комунального господарства ДЖКІ, такий процес з’ясування та повернення мешканцями коштів дуже довгий. І в такому випадну необхідно буде сплатити за поточні спожиті послуги та сплатити борги.

У разі відключення від послуги електропостачання, будинок передається «постачальнику останньої надії» – «Укрінтеренерго», який може обслуговувати будинок лише три місяці. Далі – повне відключення. Сьогодні від електропостачання відключено близько десяти будинків столиці, а саме: нежитлові приміщення, що не змогли розрахуватися за накопичені борги, бо отримавши повідомлення від «постачальника останньої надії», споживач має негайно виконати припис та припинити електропостачання споживача, і згідно із законом, компанія беззаперечно має виконувати заявки на відключення.

Читайте також: Як узаконити самовільне будівництво в Україні у 2018 році: список документів і терміни

Раніше повідомлялося, що в Україні 134 енергоаудитори пройшли атестацію. Більшість фахівців атестовано за двома напрямами.

Джерело