Реєстрація /

Сукупний чистий дохід рітейлу у 2023 році перевищив трильйон гривень

Це зростання на 30% порівняно із показниками 2022 року.

Минулий рік був успішним для учасників ринку рітейлу. Про це розповів фінансовий аналітик YouControl Роман Корнілюк під час RAU Expo 2024. Пише The Page.

«Загальний сукупний чистий дохід від реалізації продукції з усіх учасників ринку склав трильйон з половиною гривень. Це зростання на 30% порівняно із показниками 2022 року. Згідно з нашими даними, у 2022 році був спад у порівнянні з 2021-м. У номінальному вираженні цифра у півтора мільярда – історичний рекорд», – зазначив Роман Корнілюк.

Він наголосив, що на показник вплинула інфляція.

«Водночас, якщо говорити про цифри 2023 року, інфляція була близько 5%, а наше зростання +30% означає, що не лише фактор інфляції збільшив оборот», – додав аналітик.

На його думку, факторами успіху рітейлу минулого року були:

  • макрофінансова стійкість;
  • фіскальні стимули;
  • збільшення імпорту;
  • стійкість рітейлерів.

«Публічні витрати, які мали бути джерелом зростання рівня зібраних податків, а також допомога від наших союзників, – ці кошти вливались в економіку і зрештою опинялися на споживчому ринку, допомагаючи зростанню рітейлу», – прокоментував Корнілюк.

Оскільки дані про податковий борг за умов війни закриті, неможливо порахувати суму сплачених податків усіма учасниками ринку. Опитування членів RAU показало, що 75 компаній сплатили 131 млрд грн у 2023 році. 38% суми сплачено food-рітейлом, 26% – автозаправними комплексами, решта 36% – іншими представниками ринку.

Раніше повідомлялося, що ТРЦ Ocean Mall на Либідській відкриється взимку.

Джерело