Реєстрація /

Суд визнав незаконною ухвалу Кабміну про вирубку лісу під військовий цвинтар під Києвом

Вирубка Мархаловського лісу в Київській області, де планують розмістити Національний військовий меморіальний цвинтар, може спричинити міжнародний скандал.

Колегія суддів Київського окружного адміністративного суду розглянула та задовольнила позов Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) до Кабінету Міністрів України, в якому екологи просили суд визнати протиправною та недійсною постанову Кабміну від 1 березня 2024 року № 225, чагарників, газонів та квітів. та/або будівельних робіт та експлуатації Національного військового меморіального цвинтаря.

Про це йдеться у повідомленні Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

Як зазначили в КЕКЦ, таким чином суд визнав незаконною ухвалу Кабміну України, на підставі якої вже почалися масові рубки Мархалівського лісу під військовий цвинтар.

Екологи зазначили, що ця постанова Кабміну грубо порушує не лише низку законів України, а також міжнародну Бернську конвенцію, ратифіковану Україною. Секретаріат Бернської конвенції вже порушив справу проти України за її порушення.

У КЕКЦ наголосили, що за підготовку незаконних постанов Кабміну та за вибір майданчика під військовий цвинтар має нести відповідальність Мінветеранів.

Також у КЕКЦ висловили сподівання, що «новий міністр екології Світлана Грінчук, жінка сучасна та європейська, підтримає нашу позицію у тому, що європейські закони та цінності – Смарагдова мережа та Бернська конвенція не повинні порушуватись Україною, якщо вона себе бачить у Євросоюзі. Місце для військового кладовища має бути перенесене з Мархалівського лісу, а чиновники Мінветеранів, які заварили цю кашу, суворо покарано».

Раніше в КЕКЦ попереджали, що вирубка Мархаловського лісу в Київській області, де планують розмістити Національний військовий меморіальний цвинтар, може спричинити міжнародний скандал і великий штраф. Громадськість написала на такі дії скаргу до Секретаріату Бернської конвенції. Адже Україна приєдналася до Конвенції про охорону дикої флори та фауни та довкілля в Європі (Бернська конвенція) ще 30 років тому. У європейські фонди вимагали від Мінсередовища України пояснення таким діям та призначили на весну 2025 року розгляд скарги українців по суті.

Раніше повідомлялося, що вакантність на офісну нерухомість у столиці все ще не вийшла на довоєнний рівень.

Джерело