Реєстрація /

росія знищила Трипільську ТЕС, якими будуть наслідки

Вже зараз просять економити електроенергію.

Україна повністю втратила державну вугільну генерацію електроенергії: одна з трьох ТЕС, якими володіла компанія «Центренерго», опинилася в окупації ще 2022 року, а дві знищили росіяни. Останню Трипільську ТЕС – під час удару 11 квітня.

Станція постачала електроенергією три області: Київську, Черкаську та Житомирську. Раніше, 22 березня 2024 року, повністю зруйнували Зміївську ТЕС на Харківщині.

«Внаслідок влучень сталася масштабна пожежа у турбінному цеху», – повідомила прес-служба Центренерго про Трипільську ТЕС.

«Це справді потужний удар по українській енергетиці. Оскільки Центренерго останнім часом генерувало понад 1 ГВт потужності. Воно працювало не на повну потужність, десь на чверть від того, що вона мала. Але втрата навіть понад 1 ГВт – це дуже відчутно, оскільки в Україні і так певний дефіцит електричної енергії. Безумовно, це вплине на стан енергетичної системи України», – зазначив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, пише lb.ua.

В Укренерго просять споживачів економити електроенергію, особливо у вечірній час пікового споживання з 19:00 до 21:00.

«Влітку можна закликати людей не включати кондиціонерів, бо саме кондиціонери є тим джерелом, яке більше споживає електроенергії та створює цей пік. Тому є певний парадокс, коли споживання електроенергії влітку іноді буває вищим, ніж узимку. За фактично обмеженої можливості генерувати електроенергію мають обмежити або добровільно її споживання, або недобровільно, і це робитимуть диспетчери», – переконаний виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

Промислові споживачі повинні також замислитись над власною генерацією, підкреслили в Укренерго. Росіяни б'ють лініями, а це означає, що бізнес може залишитися без фізичного доступу до електроенергії. І за таких критичних умов не допоможе навіть збільшення імпорту. В Укренерго наголосили: готові допомагати та консультувати, які саме генераційне обладнання встановити.

Раніше повідомлялося, що Київщина продовжує нарощувати роботи з влаштування фортифікаційних споруд. Йде розвиток оборонних рубежів та ефективної системи інженерних загороджень. Вже встановлено близько 10 тис. бетонних пірамід, облаштовано протитанковий рів та інші невибухові загородження.

Джерело