Реєстрація /

Рівень корупції у будівельній галузі підвищився


Гравці ринку відзначили погіршення ситуації.

Більшість учасників опитування, проведеного бізнес-асоціацією ринку нерухомості URE Club, відзначають підвищення рівня корупції у будівельній галузі за останні два роки. При цьому, зростання корумпованості у контролюючих органах відзначено на верхніх службових рівнях. Найчастіше з випадками корупції девелопери зустрічаються на етапах отримання погоджень, заключних дозволів та здачі обє’ктів в експлуатацію.

На запитання: «Чи помітили ви зростання рівня корупції за останні 2 роки?», «точно так» відповіли 39,1% опитаних. Найбільше респондентів (60,9%) відмітили посилення корупції на етапі отримання заключних дозволів. 

Результати дослідження показали, що боротьба з корупцією торкнулася лише нижніх службових рівнів («спеціалісти»), у той час як у роботі директорів департаментів та начальників управлінь помічається підвищення рівня корупції. 

Крім того, судячи з оцінок респондентів, корупціонери відмовляються від такої форми «винагороди» як квадратні метри у споруджуваних девелоперами будівлях, надаючи перевагу більш простим та безпечним формам – тобто збільшуючи грошову винагороду (такий варіант відзначили 82,6% респондентів). 

Найчастіше з елементами корупції забудовники зустрічаються в Київській, Одеській та Харківській областях. 

Найчастіше з випадками корупції респонденти зустрічаються у Держархбудконтролі, при роботі з органами прокуратури, МВС, а також органами місцевого самоврядування та Мінрегіонбудом. В цілому, учасниками опитування тією чи іншою мірою були відзначені всі запропоновані для оцінки органи державного контролю, включно з МНС, службою земельного кадастру та державною службою реєстрації. 

Раніше повідомлялося, що корупції на ринку нерухомості стане менше.


 

Джерело